Külföld

2012.04.20. 05:07

Észak-Korea folytatja a műholdak felbocsátását

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán ellenséges magatartása ellenére Észak-Korea folytatni fogja a műholdak felbocsátását - közölte pénteken az észak-koreai űrtechnológiai bizottság.

MTI/Yonhap/ITAR-TASZSZ

A KCNA észak-koreai hírügynökség által idézett közleményében a testület bírálta Washingtont és Szöult, amiért nagy hatótávolságú rakétakísérletnek nevezték az április 13-i műholdfelbocsátást. Észak-Korea minden rendelkezésére álló eszközzel megvédi saját szuverenitását és méltóságát, és egymásután fogja felbocsátani műholdjait a gazdasági fejlődés érdekében - közli a testület. A bizottság szerint az ország ellesz az amerikai élelmiszersegély nélkül is, s mivel népe élvezi a szocializmus adta előnyöket, többé nincs szüksége arra sem, hogy "szorosabbra fogja a nadrágszíjat".

 

 

A múlt pénteken Észak-Korea elindított egy rakétát, amellyel állítása szerint egy Földet megfigyelő műhold pályára állítása lett volna a célja. A manőver azonban indítás után kudarcot vallott. Egyes találgatások szerint Phenjan hamarosan föld alatti atomrobbantást hajt végre, hogy helyreállítsa megrendült tekintélyét.

Washington a műholdfelbocsátásnak mondott rakétakísérlet miatt leállította az Észak-Koreának szánt élelmiszersegélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!