Külföld

2009.04.04. 12:08

Észak-Korea mégsem lőtte ki a rakétáját

Észak-Korea - Valószínűleg a rossz időjárás hiúsíthatta meg a tervezett észak-koreai rakéta szombati indítását. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azt gyanítja, hogy a rakétaindítás célja valójában nem műholdfelbocsátás, hanem magának a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétának a tesztelése.

nincs nev

Elképzelhető, hogy a rossz időjárási viszonyok hiúsították meg annak az észak-koreai rakétának a szombati indítását, amely már ezen a napon várható volt Phenjan bejelentése alapján - közölték dél-koreai tisztségviselők, miután elmúlt az indításra alkalmas napszak. 

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség szombat reggel jelentette, hogy befejezték a tervezett műholdfelbocsátás előkészítését, és az indításra hamarosan sor kerül. Phenjan előzőleg bejelentette, hogy a felbocsátást az április 4-e és 8-a közötti valamelyik napon hajtják végre, közép-európai idő szerint hajnali 4 és délelőtt 9 óra között. Miután e napszak letelte után sem jelezték, hogy megtörtént az indítás, így az szombaton már nem várható. 

Az ország keleti partvidékén található Muszudan-ri indítóállás térségében nem voltak jók az időjárási viszonyok a műhold felbocsátásához, főleg amiatt, hogy felhős volt az ég. Szakértők szerint a tiszta égbolt azért fontos Észak-Korea számára az indításhoz, mert fejletlen a radarrendszere, amellyel nyomon tudja követni a rakétát. 

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azt gyanítja, hogy a rakétaindítás célja valójában nem a deklarált műholdfelbocsátás, hanem magának a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétának a kipróbálása. Ezért a Japán-tengeren rakétavédelmi rendszerrel felszerelt amerikai, dél-koreai és japán hadihajók várják az indítást. A japán hadseregnél pedig elrendelték a legmagasabb fokú készültséget. 

A térségbeli feszültséget jól jellemzi, hogy Tokió hajnalban tévedésből világgá kürtölte: Észak-Korea elindította a rakétát, majd öt perc elteltével a miniszterelnöki hivatal visszavonta bejelentését, mondván, tévedés történt. A tévedésre magyarázatul Kavamura Takeo kormánytitkár elmondta: légvédelmi radarok "érzékeltek valamiféle nyomvonalat" a Japán-tenger fölött, amit elhamarkodottan egy rakéta nyomvonalával azonosítottak. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!