Külföld

2011.10.27. 14:58

Észak-Korea megtiltotta a Líbiában dolgozó állampolgárai hazatérését

Budapest/London – Észak-Korea megtiltotta a hazatérést Líbiában dolgozó állampolgárai részére, feltehetően amiatti aggodalmában, hogy azok otthon beszámolnának az arab világot megrázó forradalmak nagyságáról és kimeneteléről – írta csütörtökön online kiadásában a The Telegraph című brit napilap.

MTI

Phenjan szoros munkakapcsolatot ápolt Moammer Kadhafi rendszerével a líbiai vezető bukása előtt. Becslések szerint mintegy 200 észak-koreai állampolgár tartózkodik Líbiában, akik korábban orvosként, ápolónőként, illetve építőmunkásként dolgoztak az arab országban a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint. Azért küldték őket Líbiába, hogy keményvalutát hozzanak az országba, amelyre Phenjannak atomfegyver- és rakétaprogramja finanszírozásához van szüksége.

A Yonhap úgy tudja, hogy az eddig Líbiában élt észak-koreai állampolgárok Tunéziában, Egyiptomban és más országokban rekedt honfitársaikhoz csatlakoztak.

Az észak-koreai média eddig nem számolt be Kadhafi haláláról, és a kormány nem tett lépéseket, hogy hivatalosan elismerje az Átmeneti Nemzeti Tanácsot mint az ország legitim kormányát.

A Líbiában dolgozó állampolgárai hazatérésének megtiltása arról tanúskodik, mennyire aggódik a phenjani vezetés a hír kiszivárgásától – írja a The Telegraph.

A The Korea Herald vezércikkéből kiderül, hogy az észak-koreaiak mindössze egy százaléka tud az arab tavasz felkeléseiről, s ezek az emberek magas rangú párt- és állami vezetők, vagy azon kevesek, akik üzleti ügyben Kínába utazhatnak.

"Phenjan hallgatása a tunéziai és egyiptomi diktátorok bukásáról és Kadhafi véres haláláról arról tanúskodik, hogy Kim Dzsong Il tudatában van rendszere sérülékenységének a harmadik generációs hatalomváltás idején" – írja a dél-koreai lap.

"Annak ellenére, hogy azzal kérkednek, hogy a 23 millió lakos hű a párthoz és a vezetőjéhez, a vezető elit tart attól, milyen hatása lenne a külföldi diktatúrák bukásáról szóló híreknek az elnyomott emberekre".

A lap szerint a dél-koreai kormány és az Egyesült Államok irányában tett békülékeny lépések a gondokkal  – a gazdasági stagnálással, a lakosság nagy részét sújtó éhínséggel – küzdő rendszer pragmatizmusának a jelei.

"Kim Dzsong Il feltehetően tudja, milyen kényes a helyzete, amióta idén felgyorsult a diktátorok ligájának bukása" – írja a dél-koreai lap. "Erőszakos tüntetések zajlanak két közel-keleti országban, és csak idő kérdése, mikor éri el az éhség és elnyomás sújtotta észak-koreai nép türelme határát és kel fel Kim uralma ellen" – idézi a The Telegraph a dél-koreai napilap vezércikkíróját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!