Külföld

2009.05.08. 11:22

Észak-Korea nukleáris arzenáljának erősítésével fenyegetőzik

Szöul - Észak-Korea bejelentette pénteken, hogy fejleszteni fogja nukleáris arzenálját, az indoklás szerint Washington "ellenséges politikájára" válaszul.

Szausev Xénia

"Észak-Korea fejleszteni fogja nukleáris elrettentő erejét, ahogy azt már korábban értésre adta" - áll a phenjani külügyminisztérium közleményében, amelyet az állami tömegtájékoztatás idézett pénteken.

Arra a múlt heti phenjani bejelentésre utalhattak, amely szerint Észak-Korea a 2006. őszi után újabb kísérleti atomrobbantást hajt végre, hacsak az ENSZ Biztonsági Tanácsa bocsánatot nem kér, amiért elítélte Phenjan április 5-i rakétaindítását. Dél-koreai források szerint megnövekedett aktivitást lehetett észlelni egy ismert észak-koreai nukleáris kísérleti telephelyen.

"Az Obama-kormányzatnak a megalakulása óta, az elmúlt száz napban folytatott politikáját tanulmányozva egyértelmű, hogy az Egyesült Államok változatlanul ellenséges politikát folytat a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal szemben" - indokolta a fenyegetést a phenjani külügyi tárca szóvivője az észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint.

Észak-Korea "következményekre" számíthat, ha újabb kísérleti atomrobbantást hajt végre - figyelmeztetett az amerikai elnök térségbeli különmegbízottja, aki Pekingben, majd Szöulban tárgyalt az észak-koreai atomprogramról hat éve megkezdett, de jelenleg szünetelő hatoldalú tárgyalások újraindításáról. Stephen Bosworth egyúttal megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra is kész kétoldalú egyeztetésre Phenjannal, ha ezzel előmozdítja a többoldalú tárgyalásokat.

Észak-Korea 2007-ben bejelentette, hogy egymillió tonna fűtőolaj és más kedvezmények fejében megkezdi atomprogramjának felszámolását, még jongbjoni atomreaktorának a hűtőtornyát is felrobbantotta, jelezve, hogy komolyak a szándékai. A folyamat azonban 2008 júliusában elakadt, s Phenjant azóta sem sikerül visszacsalogatni a tárgyalóasztalhoz. Csekély eredménnyel járt az orosz külügyminiszter ezt célzó múlt havi phenjani látogatása, s az amerikai külügyminiszter is elismerte csütörtökön: nehéz lesz rávenni Észak-Koreát, hogy visszatérjen a leszerelési tárgyalásokhoz.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!