Külföld

2011.06.27. 09:52

Észak-Koreában a katonák is éheznek

Sydney - Észak-Koreában a katonák is éheznek egy titokban készített és az ausztrál ABC televízió honlapján bemutatott videofelvétel tanúsága szerint.

MTI

Az ABC szerint a felvételt egy észak-koreai újságíró készítette néhány hónappal ezelőtt, majd eljuttatta Kínába.

A videón egy katona elmondja, hogy ezredének tagjai nem kapnak eleget enni. Később az állampárt egyik tagja látható, amint egy piacon utasít egy árust, hogy adjon rizst a hadseregnek. Koldusgyerekeket is látni a képeken.

"Mindegyikünk úgy érzi, alig van ereje. Az ezredemben az emberek fele alultáplált" – mondta a fiatal katona az újságírónak.

A felvételen, amelyből hétfő este mutat be részleteket a televízió, munkásokat is látni, akik egy olyan vasútvonalat építenek Phenjan közelében, amelyet az ABC szerint Kim Dzsong Il észak-koreai vezető és fia, várható örököse, Kim Dzsong Un számára tartanak majd fent.

"Ez a vasútvonal Kim Dzsong Il ajándéka Kim Dzsong Unnak" – mondta a munkafelügyelő a titokban dolgozó újságírónak.

Az újságírónak egy japán kolléga, bizonyos Isimaru Dzsiro, az észak-koreai ügyek szakértője mutatta meg, hogyan kell bánni a kamerával. A japán szerint a képek egyértelműen Kim Dzsong Il rendszerének fokozatos gyengüléséről tanúskodnak. "A hadsereg mindig az első helyen állt, de a rezsim már a katonáit sem tudja élelmezni" - mondta Isimaru az ABC televíziónak.

A zord tél, a rossz termés és a külföldről történő vásárláshoz szükséges források elégtelensége súlyos élelmiszerhiányhoz vezettek Észak-Koreában, ami miatt az ország többször is külső segítségét kért.

Az 1990-es években több százezren haltak éhen az országban.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) április végén jelentette be, hogy gyorssegélyt küld a mintegy 3,5 millió észak-koreai éhezőnek.

Az amerikai képviselőház június közepén tiltotta meg az Egyesült Államoknak, hogy élelmiszersegélyt nyújtson Észak-Koreának, abból a megfontolásból, hogy abból a sztálini rendszer és annak atomprogramja húzna hasznot, nem pedig az éhező lakosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!