Külföld

2010.12.14. 20:41

Észak-Koreának négy-öt titkos urándúsító üzeme lehet

Washington, Szöul - Egy dél-koreai lap értesülésére reagálva a washingtoni és a szöuli külügyminisztérium is úgy vélekedett kedden, hogy Észak-Koreának további urándúsító létesítményei lehetnek azon az üzemen kívül, amelyet egy amerikai tudósnak november közepén mutattak meg.

MTI

A Csoszun Ilbo című konzervatív szöuli napilap meg nem nevezett titkosszolgálati forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy Észak-Koreának négy-öt titkos urándúsító üzeme is lehet, amelyek kapacitása a dél-koreai felderítés szerint elég lehet évente maximum nyolc-tíz atombomba legyártásához szükséges hasadóanyag előállításához.

Az északiak egy amerikai tudósnak november közepén megmutattak egy ilyen üzemet Jonbjongban, ahol centrifugák százait látta. Siegfried Hecker, a Stanford Egyetem szakértője tapasztalatairól beszámolva elmondta: meghökkentően korszerűen felszerelt csarnokban látta a centrifugákat. Az észak-koreai hatóságok azt közölték vele, hogy mintegy kétezer centrifugát üzemeltetnek a létesítményben.

A Csoszun Ilbo szerint az amerikai, dél-koreai és kínai értékelések is azt jelzik, hogy Északnak még 3-4 ilyen dúsítója lehet, egyebek között a főváros egyik kutatóintézetében, egy titkos föld alatti bázison és az egyik rakétatámaszponton.

Egy erre vonatkozó kérdésre Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő Washingtonban így válaszolt: "Amit ők (Heckerék) láttak, az nem az égből pottyant, hanem arról tanúskodik, hogy (az északiak) további legalább egy intézményben bizonyosan befejezték a munkálatokat." Crowley ugyanakkor részletekbe nem bocsátkozott, hangsúlyozva, hogy nem akar "hírszerzési kérdésekbe bonyolódni".

A The New York Times című tekintélyes amerikai napilap kedden, az Obama-kormány egyik meg nem nevezett illetékesét idézve azt írta, az Egyesült Államok megítélése szerint Észak-Korea Iránnál "jóval előrébb tart" nukleáris programjának megvalósításában.

Előzőleg a dél-koreai külügyminisztérium szintén úgy foglalt állást, hogy Észak-Korea további, még nem ismert urándúsító létesítményekkel is rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!