Külföld

2011.04.25. 07:04

Ételmérgezés az esküvőn - Gyerekek és várandós nők állapota is válságos

Peking - Két hétvégi ételmérgezés következtében több mint 300 ember került kórházba Kínában - jelentette a China Daily című angol nyelvű napilap hétfőn.

MTI

A közép-kínai Hunan tartomány székhelyén Csangsában (Changsha) szombaton 286 falusit vittek kórházba egy esküvői lakomát követően. Kilencvenegy esetben állapítottak meg ételmérgezést, 15 ember - köztük gyerekek és egy várandós nő - állapota válságos. Másoknál enyhébb tünetek jelentkeztek, sokan már elhagyhatták a kórházat.
   
Feltételezhető, hogy a mérgezés okozója - egy kórházi alkalmazott szerint - az a zsírégető klenbuterol, amit sertéstápba adagoltak, hogy az állatokban nagyobb legyen a színhús aránya. A betegségellenőrző és - megelőző központ munkatársai, valamit a járványügyi szakemberek a helyszínen vett minták alapján később jelentik be vizsgálatuk pontos eredményét.
   
A klenbuterollal mérgezett belsőségek és hús szédülést, fejfájást, hányást, kézremegést, erős szívdobogást, nyugtalanságot okozhat. A tünetek néhány órán belül megjelennek és különös veszélyt jelentenek a szívproblémákkal szenvedőkre.
   
A másik esetben az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartomány Jülin (Yulin) városának egy általános iskolájában 251 gyereknek lett hányingere, vagy hányt azt követően, hogy tejet ivott. A vélhetően szennyezett tejet zárolták és vizsgálják. Az érintett gyártó közölte, hogy együttműködik a hatóságokkal.
   
Ugyancsak az elmúlt hétvégén tizenhét tésztaüzemet zárattak be Kanton (Guandong) tartományban, mert bebizonyosodott, hogy nem engedélyezett adalékanyagokat tartalmaznak, illetve a tasakokon feltüntetett információkkal ellentétben burgonya helyett kukoricát használtak alapanyagnak.
   
A Vancsiang (Wanjiang) járási ellenőrzésre azután került sor, hogy még a múlt hét csütörtökén 5,5 tonna tésztáról merült fel a gyanú, hogy hamisított. Az árut lefoglalták, a gyártó ellen eljárását indítottak, mivel vélhetően, fekete tintát, ipari festékanyagot és paraffint tartalmaz. A vállalat dolgozói szerint februári működésük óta már 50 tonna mérgezett tésztát gyártottak és juttattak a kereskedelmi hálózatba.
   
Elmondásuk szerint az anyagokat a költségek csökkentése miatt használták, s a hamisított tésztáknak eredetileg édes krumplit kellett volna tartalmazniuk.
   
Kínában az elmúlt hetekben több élelmiszerhamisítási botrányról is beszámolt a sajtó. A legutóbb ezerszámra hamisított kínai kenyérféleség gyártóit kereste Kelet-Kínában a rendőrség, mert a gőzölt cipót sárgára festették, hogy kukoricásnak látszódjon. Korábban Sanghajban kevertek mérgező anyagot a cipó tésztájába.
   
Azelőtt Északkelet-Kínában nitritet találtak a tejben, miután három gyerek meghalt és több tucatnyi megbetegedett. A hatóságok szándékosságot állapítottak meg. Az idei év első nagyobb - nyilvánosságot kapott - élelmiszerbotránya során közel száz embert, köztük kormányzati vezetőket vettek őrizetbe, mert kiderült: a már említett tiltott, az emberi szervezetre veszélyes zsírégető szerrel, klenbuterollal dúsított sertéstáppal ették az állatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!