Külföld

2011.09.26. 05:29

Fegyveresek megtámadtak egy CIA irodát

Fegyveres támadás érte hétfőre virradóra az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének azt a részét, ahol állítólag az amerikai hírszerzés irodái vannak - jelentették hírügynökségek névtelenül nyilatkozó amerikai és afgán illetékesekre hivatkozva.

MTI

Vasárnap éjszaka lövöldözés és robbanás hallatszott az Ariana Hotelnek nevezett épület környékéről. Volt amerikai hírszerző tisztek szerint itt találhatók a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) irodái, amelyek az amerikai nagykövetség épületegyütteséhez tartoznak. A CNN hírtelevízió szerint a lövöldözés hajnali négy órakor ért véget.

Egyes hírek szerint a tűzharcban legalább egy támadó és két afgán katona vesztette életét. A CIA egyelőre nem tájékoztatott a történtekről, és senki se vállalta magára a támadás végrehajtását. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes megerősítette a támadásról szóló híreket, de csak annyit mondott, hogy "a helyzet képlékeny, és folyik a nyomozás".

Az erősen védett épület néhány háztömbnyire van az afgán elnöki palotától. Két héttel ezelőtt támadás érte ugyanott az Egyesült Államok kabuli nagykövetségét, a NATO főhadiszállását és más környékbeli épületeket. Hét afgán vesztette életét.

Mike Mullen, az amerikai egyesített vezérkar főnöke kongresszusi meghallgatásán azt állította, hogy a legbefolyásosabb pakisztáni titkosszolgálat, az ISI támogatta a szélsőségeseket a külképviselet ellen elkövetett támadás, valamint a 77 amerikai katonát megsebesítő korábbi pokolgépes merénylet megtervezésében és kivitelezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!