Külföld

2010.12.20. 06:28

Fehérorosz elnökválasztás - Lukasenka győzött, szétvert tüntetés

Minszk - Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő nyerte meg a vasárnapi elnökválasztást Fehéroroszországban a szavazatok 79,7 százalékával - jelentette be hétfő hajnalban a központi választási bizottság a voksok száz százalékának összesítése alapján.

MTI

A részvételi arány csaknem 80 százalékos volt - közölte korábban a bizottság.

A szavazóhelyiségek bezárása után Minszkben a különböző jelentések szerint 10-40 ezer kormányellenes tüntető gyűlt össze a belvárosban. Az Oktyabrszkaja téren gyülekeztek, de később átvonultak a Függetlenség terére, ahol ugyanabban az épületben található a kormány, a parlament és a választási bizottság székhelye - jelentették tudósítók a helyszínről.

Az ellenzék azzal vádolja a hatóságokat, hogy a várható hivatalos eredmény, Lukasenka győzelme hamis, mert csaltak a szavazatokkal. Egy ellenzéki vezető az Oktyabrszkaja téren azt mondta a tömeghez szólva, hogy saját exit poll-felmérésük alapján Lukasenka csak a szavazatok 30,7 százalékát szerezte meg, a második pedig Uladzimir Neklaev költő lett 18 százalékkal.

A tüntetők fogadkoztak, hogy megdöntik a kormány hatalmát. Megpróbálták megostromolni a kormányzati épületet, de az előtte sorfalat álló rohamrendőrök kíméletlenül visszaverték őket. Más jelentés szerint a tüntetőknek sikerült betörniük a kormányépület több ablakát és ajtaját, de visszahőköltek, amikor látták, hogy bent rohamrendőrök vannak.

Egy darabig arra lehetett számítani, hogy a tüntetők újabb ostromba kezdenek. Ehelyett a rendőrök nekirontottak a tömegnek, és ütlegelni kezdték az embereket. Aki tudott, hanyatt-homlok elmenekült, de több száz demonstrálót őrizetbe vettek. A Reuters tudósítója több tüntetőt látott a földre esni, köztük egy idős nőt. A rohamrendőrök sok menekülő embernek a nyomába eredtek. Összesen több száz embert őrizetbe vettek.

A rendőrség éjszakai bejelentése szerint két elnökjelöltet is őrizetbe vettek, Andrej Szannyikovot és Nikolaj Sztatkevicset, de ellenzéki szóvivők későbbi közlése szerint elvittek még kettőt: Rigor Kasztuszevet és Vitali Rimacsevszkijt.

Szannyikov és Rimacsevszkij megsebesült, amikor a rendőrök szétverték a tüntető tömeget - jelentette az Eho Moszkvi rádió.

Az amerikai hírügynökség tudósítója szerint több tucatnyi tüntető megsebesült a rendőrökkel történt összecsapásban, sőt őt magát is megütötték gumibottal a fején, a hátán és a karján.

1996 óta ez volt a legjelentősebb tüntetés az országban.   

Neklaev elnökjelöltet koponya- és agysérüléssel, eszméletlenül szállították kórházba, miután gumibotokkal, valamint fény- és hanggránátokkal felszerelkezett álarcos kommandósok még a nagy tüntetés előtt megtámadták őt és híveit Minszk belvárosában. Ő és egy másik elnökjelölt, Andrej Szannyikov híveikkel együtt éppen az Oktyabrszkaja térre igyekeztek, hogy ott felállítsák a hangosító berendezéseket az estére meghirdetett tüntetéshez - közölte Neklaev sajtótitkára. Útközben támadták meg őket lesben álló kommandósok. Szannyikovnak akkor még nem esett baja.

A fehérorosz belügyminisztérium másképp számolt be erről az incidensről. Eszerint egy feldühödött csoport megtámadott fegyvertelen rendőröket, ami után több rendőrt sebesüléssel kórházba kellett szállítani.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke közleményében felháborítónak és gyávának nevezte az ellenzéki elnökjelöltek elleni rendőrattakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!