Külföld

2011.08.06. 07:49

Feladta magát a Facebookon támadó Spamkirály

Washington - Feladta megát a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) a Spamkirály néven elhíresült Sanford Wallace, aki 27 millió nem kívánt üzenetet küldött szét a Facebook szervereiről - közölték pénteken amerikai médiaforrások.

MTI

Wallace ellen csütörtökön 11 pontban emeltek vádat: csalással, védett számítógép szándékos megrongálásával, valamint a Facebook és a MySpace közösségi portálokról történt letiltásával szembeni ellenszegülés kísérletével vádolják.

A 43 éves Wallace olyan programot írt, amely kikerülte a Facebook spamszűrőit és olyan, látszólag barátoktól érkező üzeneteket küldött szét a felhasználóknak, amely egy weboldal meglátogatására szólított fel. A megtévesztettek az e-mail címük és a jelszavuk beírása által egy aloldalon találták magukat, amelynek ily módon generált forgalma révén Wallace "tekintélyes jövedelemre" tett szert.

A program összegyűjtötte a félrevezetett felhasználók ismerőseit és nekik is spameket küldött. Wallace-nek 2008 novembere és 2009 márciusa között mintegy félmillió lóvá tett Facebook-felhasználó révén több mint 27 millió nem kívánt üzenetet küldött szét.

A Facebook 2009-ben beperelte a férfit, akit egy szövetségi bíró eltiltott a közösségi oldal további használatától, ám ő idén többször is megszegte ezt a rendelkezést. A bíró az akkori polgári peres eljárásban 711 millió dollárt ítélt meg a Facebooknak, ám a cég közölte: nem számol azzal, hogy megkaphatja az összeget.

A Facebook üdvözölte a Wallace elleni új, ezúttal büntetőjogi eljárást. A vádlottat, aki csütörtökön ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt, 100 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Wallace-t ismételten felszólították, hogy kerülje el a Facebookot és a MySpace-t.

Ha elítélik, Wallace-ra a hatrendbeli csalás miatt három, a háromrendbeli komputerfeltörés miatt pedig 10 évi börtönt, az eltiltásnak való kétrendbeli ellenszegülés miatti büntetést pedig a belátása szerint szabhatja ki a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!