Külföld

2011.10.18. 15:26

Fogolycsere: Gilád Salit kiszabadult

Izraelbe érkezett kedd délelőtt Gilád Salit izraeli katona, akit több mint öt éve rabolt el a Hamász palesztin iszlamista szervezet - jelentette a Kettes csatorna izraeli kereskedelmi tv. Közben az egyiptomi tv képeinek tanúsága szerint megérkezett Rafahba, Egyiptom és a Gázai övezet határára a Salit elengedése fejében izraeli börtönökből szabadult palesztinok első csoportja.

MTI

Az izraeli katonát előzőleg az egyiptomi televízió mutatta, amint fekete baseball-sapkában és szürke pólóban megy, és civil ruhás, álarcos fegyveresek kísérik, közöttük a tv szerint a Hamász katonai szárnyának egyik embere.
   
Salit sápadtnak és soványnak, de ezt leszámítva egészségesnek tűnt a videofelvételen.
   
Interjút is adott az egyiptomi tv-nek, s ebben elmondta: egy hete közölték vele, hogy kiszabadul. Attól félt, hogy még hosszú évekig lesz fogoly, és aggódott, hogy "a dolgok esetleg (mégis) rosszul sülnek el".
   


Az izraeli hadsereg röviddel ezután megerősítette, hogy Salit Izraelben van. Helikopterrel vitték a dél-izraeli Tel-Nóf légibázisra, ahol a családtagjai várták. Jelen volt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, Ehud Barak védelmi miniszter és Benni Ganc vezérkari főnök is, de az izraeli hatóságok szerint a fogadtatás "diszkrét" volt, tiszteletben tartották a katona és hozzátartozói akaratát. Salitot a megérkezése után hazavitték Észak-Izraelbe, a galileai faluba, ahol családja lakik.
   
A zsidó állam 477 palesztint bocsát szabadon Salit elengedéséért cserébe, köztük 27 nőt. Többségüket életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Izraelben a megbilincselt palesztinokat szállító autóbusz-konvojok útvonala mentén fokozott volt a készültség, több mint ezer rendőrt vezényeltek az utakra. Az izraeli rádió jelentése szerint őrizetbe vettek hat szélsőségest, akik lefeküdtek a konvojok elé az útra, és azt kiabálták, az izraeli kormány terroristákat enged szabadon.
   
Az izraeli hatóságok több mint 200 palesztint kitiltottak szülőföldjéről, 164-et a Gázai övezetbe száműztek, 40-et külföldre, őket Törökország, Katar és Szíria fogadja be. 

Rafahban Iszmail Haníje, a Hamász-kormány miniszterelnöke üdvözölte a kiszabadult rabokat palesztin földön. A Gázai övezetben munkaszüneti napot hirdettek, hogy hősnek kijáró ünneplésben részesítsék az izraeli fogságból szabaduló palesztinokat, "az ellenállás győzelmét". A szabadulók közül akad olyan - a Hamász fegyveres szárnyának tagja -, aki 23 évet volt börtönben.
   
Gáza városában vagy kétszáz ezren gyűltek össze a foglyok szabadulásának üdvözlésére.
   
Az október 11-én egyiptomi közvetítéssel Izrael és a Hamász között létrejött fogolycsere-megállapodás értelmében a zsidó állam további 550 palesztint enged szabadon a következő két hónapban.

 

 

 


 

OLDALTÖRÉS: Külföldi reagálások - megkönnyebbülés és reménykedés

 

 

 



 

 

 

Külföldi reagálások - megkönnyebbülés és reménykedés

Megkönnyebbülésének adott hangot több külföldi vezető kedden azzal kapcsolatban, hogy több mint ötéves fogva tartás után a Hamász palesztin szervezet szabadon engedte Gilád Salit izraeli katonát, Izraelben bebörtönzött több száz palesztin szabadulásáért cserébe; a külföldi vezetők szerint a fogolycsere az izraeli-palesztin békefolyamattal kapcsolatban is reménykedésre adhat okot.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Tripoliban tett váratlan látogatásán üdvözölte, hogy véget ért Gilád Salit "hosszú megpróbáltatása".
A 25 éves Salitot fogolycsere részeként, izraeli börtönökben lévő 1027 palesztin fogoly szabadulásáért cserébe engedték el; az izraeli hatóságok 477 palesztin foglyot már szabadlábra helyeztek, további 550 pedig várhatóan két hónapon belül nyeri vissza szabadságát.
   
Clinton reményét fejezte ki, hogy visszanyerheti szabadságát Ilan Grapel izraeli-amerikai állampolgár is, akit június 12-én börtönöztek be Egyiptomban azzal a váddal, hogy a Moszad izraeli titkosszolgálat ügynöke, s részt vett a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök februári bukásához vezető zavargásokban. Grapelt Izraelben fogva tartott 81 egyiptomi elengedéséért cserébe helyeznék szabadlábra, az izraeli rádió által hétfőn idézett izraeli tisztségviselők szerint szabadulása küszöbön áll.
   
Nicolas Sarkozy francia elnök Párizsban úgy nyilatkozott, a kettős - izraeli-francia - állampolgárságú Salit kiszabadulása "nagyon nagy megkönnyebbülés Franciaországnak". Sarkozy "szeretné hinni", hogy a fogolycsere lehetővé teszi az izraeli-palesztin (béke)tárgyalások felújítását. Az elmúlt években Párizs is komoly erőfeszítéseket tett, hogy elérje Salit szabadon engedését.
   
David Cameron brit kormányfő Londonban kiadott közleményében köszöntötte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt és "mindenki mást", aki hozzájárult ahhoz, hogy Salit épségben hazatérjen. Cameron reméli, hogy a fogolycsere előrelépést hoz az izraeli-palesztin béke felé.
   
Franco Frattini olasz külügyminiszter úgy vélte, a fogolycsere-megállapodás a béke üzeneteként is értelmezhető, és bátorítóan hathat a tárgyalások felújítására.
   
Angela Merkel német kancellár Egyiptomnak a fogolycserében játszott elsőrendű szerepét emelte ki, amelyért külön köszönetet mondott az arab országnak. Reményét fejezte ki, hogy ez az Egyiptom és Izrael közötti "gyümölcsöző együttműködés" hozzájárul a közelmúltban feszültté vált egyiptomi-izraeli viszony javításához. Guido Westerwelle német külügyminiszter pedig utalt arra, hogy a fogolycserével kapcsolatos tárgyalásokban a BND német titkosszolgálat is részt vett, s örömét fejezte ki, hogy Németország hozzájárulhatott Salit kiszabadulásához.

Irán, amely nem ismeri el Izrael államot, a "palesztin nemzetnek" gratulált több mint ezer olyan honfitársuk kiszabadulásáért, akiket - mint az iráni külügyi szóvivő fogalmazott - "a törvénytelen cionista rendszer tartott fogva".
Az Arab Liga a "megszálló izraeli erők által fogva tartott összes palesztin és arab" elengedését követelte reagálásában.











 

OLDALTÖRÉS: Megkezdődött a fogolycsere

 

 

 

 

Megkezdődött az izraeli-palesztin fogolycsere

Megkezdődött az izraeli-palesztin fogolycsere végrehajtása. A keddre virradó éjjel elhagyta a börtönt a palesztinok első, 96 fős csoportja - közölte az izraeli közszolgálati rádió.

A dél-izraeli Keciót börtönéből buszokkal szállítják a civil ruhába átöltözött, de kezükön és lábukon még bilincset viselő palesztinokat az átadás helyszínére, az izraeli fennhatóság alatt álló Kerem-Salom határátkelőre. Útra készen áll a többi rabot szállító három konvoj is.

Ezzel egyidejűleg 133 palesztin fogoly érkezett meg Ciszjordánia és Izrael határára, Bejtúnia átkelőhöz. 

Izrael 477 palesztin foglyot enged szabadon kedden, további 550-et pedig két hónapon belül. Cserébe visszakapja Gilád Salit izraeli katonát, akit 2006. június 25-én ejtettek foglyul és vittek magukkal a Gázai övezetből izraeli területre behatoló palesztin fegyveresek. A francia-izraeli állampolgárságú fiatalembert kedden adják át Izraelnek.

Családtagjai hely idő szerint reggel fél hétkor indultak el a Rehovóttól délre fekvő Tel-Nof katonai repülőtérre, tervek szerint ide érkezik Gilád Salit Egyiptomból.

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom reggel közölte: átadta Egyiptomnak a fogoly katonát.

 

 

OLDALTÖRÉS: Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a fogolycsere elleni kérelmeket

 

 

 

Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a fogolycsere elleni kérelmeket

A várakozásoknak megfelelően az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította hétfőn az izraeli-palesztin fogolycserét megtámadó kérelmeket - közölte az izraeli sajtó.

Ezzel megnyílt az út a fogolycserére, amelynek keretében az öt évvel ezelőtt foglyul ejtett Gilád Salit izraeli katonát kicserélik 1027, eddig izraeli börtönben fogva tartott palesztinra.

Összesen négy beadvány érkezett a terrorizmus áldozatainak szövetségétől, amely megfellebbezte a kormány döntését a több mint ezer palesztin fogoly szabadlábra helyezéséről.

Elutasító döntését a bíróság azzal indokolta, hogy kizárólag a kormány felelősségi körébe tartozik az állambiztonsággal, valamint a katonák és a polgárok biztonságával kapcsolatos kérdés, így a fogolycsere ügyében is egyedül a kormány illetékes.

A legfelsőbb bíróság a múltban is hasonló érveléssel utasította el a fogolycseréket támadó panaszokat.

Eközben a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin radikális mozgalom megtiltotta a lakosságnak, hogy a hazatérő foglyok ünneplése során lőfegyverrel - a szokásokhoz híven levegőbe való lövöldözéssel - adjanak hangot örömüknek. A belügyminisztérium riadókészültségbe helyezte a biztonsági erőket az ünnepségsorozat végéig. Délelőtt tíz órától lezárják a forgalom elől a főutakat, köztük a rafahi határátkelőtől a Gáza belvárosába vezető észak-dél irányú utat.

A szabaduló palesztinokat a rafahi átkelő palesztin oldalán fogadják hivatalosan, majd Gázában ünnepséget tartanak, ahol felszólal Iszmáil Haníje miniszterelnök is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!