Külföld

2009.05.05. 11:53

Grúziában véget ért a katonai lázadás

Grúzia - Véget ért az a lázadás, amely egy grúz katonai támaszponton tört ki, a parancsnokot őrizetbe vették. A grúz belügyminisztérium közlése szerint az összeesküvők Miheil Szaakasvili grúz elnök életére törtek, és meg akarták zavarni a szerdán kezdődő grúziai NATO-hadgyakorlatot.

Szausev Xénia

Vano Merabisvili belügyminiszter a Muhrovaniban lévő katonai támaszponton tartózkodik, ahová megérkezett Miheil Szaakasvilli államfő is. A miniszter elmondta, hogy bejutottak a bázisra, ahol mindenkit megnyugtattak. A parancsnokot őrizetbe vették, a többieket pedig kihallgatják - tette hozzá.

A grúz belügyminisztérium közlése szerint az összeesküvők Miheil Szaakasvili grúz elnök életére törtek. A grúz kormány korábban annyit közölt, hogy hatalomátvételi kísérlet történt, amelynek tervezésében az orosz titkosszolgálat is részt vett, s amelynek célja az volt, hogy megzavarja a szerdán kezdődő grúziai NATO-hadgyakorlatot.

Szemtanúk szerint korábban nagyjából harminc harckocsi, illetve páncélozott csapatszállító jármű indult el a grúz fővárosból a támaszpont az irányába.

A rendőrség néhány kilométerre a bázistól lezárta a Muhrovaniba vezető utat, így az újságírók nem tudnak eljutni a támaszpontra, ahol állítólag a zendülés kitört.

David Szihuralidze védelmi miniszter tájékoztatása szerint a támaszponton egy páncélos zászlóalj több száz katonája megtagadta a parancsot, sőt a zendülők rálőttek civilekre. A belügyminisztérium szóvivője szerint egy különleges alakulat volt parancsnoka állt a zendülés élén.

Sota Utiasvili közölte, őrizetbe vették a grúz hadsereg több magas rangú tisztjét. A gyanú szerint azt tervezték, hogy orosz segítséggel robbantásos merényletet hajtanak végre a szerdán kezdődő grúziai NATO-hadgyakorlaton.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!