Külföld

2012.02.29. 16:28

Ha nem fizetik vissza prémiumaikat, leváltják őket

Szófia - Bulgáriában a minisztereknek is vissza kell fizetniük, vagy jótékony célra fel kell ajánlaniuk péntekig a 2011-es évre felvett prémiumaikat, ellenkező esetben leváltják őket - jelentette be szerdán Szófiában Bojko Boriszov miniszterelnök.

MTI/BTA/Reuters/APA

A kormányfő a kabinet ülésének megnyitásakor a televízió nyilvánossága előtt emlékeztetett arra, hogy a kormány hivatalba lépésekor bejelentették: a válság időszakában a magas rangú kormánytisztviselők nem kapnak semmiféle kiegészítő jövedelmet. Kifejtette, hogy a minisztereknek és helyetteseiknek, a politikai kabinetek irányítóinak, valamint a megyék vezetőinek és helyetteseiknek péntekig vissza kell fizetniük a prémiumként vagy jutalomként felvett összegeket, illetve beteg gyermekeket vagy időseket segélyező alapokhoz kell utalniuk az ilyen pénzeket, ellenkező esetben leváltják, illetve elbocsátják őket.

A miniszterelnök elmondta, hogy csütörtökig Brüsszelben tartózkodik az EU kormányfői értekezletén, s amint onnan visszatér, pénteken már jelentést hallgat meg a prémiumvisszafizetési utasítás végrehajtásáról. Amennyiben utasítását nem hajtják végre, hétfőn már határozati javaslatot fog benyújtani a parlamentben a kormány azon tagjainak a leváltására, akik nem utalták vissza a 2011-es évre felvett prémiumot - fejtette ki.

Szimeon Gyankov pénzügyminiszter újságírói kérdésre elmondta, hogy 2010-ben mintegy 100 ezer leva (1 leva=148 Ft) volt a magas rangú kormánytisztviselők által visszafizetett prémiumok összege, és az most is hasonló nagyságú lesz.

A Reuters brit hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben több botrány is kirobbant Bulgáriában - ahol a havi átlagfizetés mintegy 350 euró - állami tisztségviselők magas prémiumai miatt. A bolgár parlament például egy hete felmentette tisztségéből az állami egészségpénztár igazgatóját, mert Neli Nezseva havi 6 ezer eurós fizetést utalt ki magának, miközben az egészségpénztár alkalmazottainak havi átlagfizetése 150 euró volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!