Külföld

2010.05.25. 04:40

Harckészültségbe helyezték az észak-koreai hadsereget

Szöul - Kim Dzsong Il észak-koreai vezető állítólag harckészültségbe helyezte az ország hadseregét - jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

MTI

Egy Észak-Koreával foglalkozó dél-koreai megfigyelő csoport úgy értesült, hogy Kim Dzsong Il parancsát egy magas rangú katonai tisztségviselő jelentette be. 

A külvilág számára elérhető észak-koreai médiumok eddig nem tettek említést a parancsról, és egyelőre dél-koreai részről sem reagáltak a hírre. 

A Koreai-félszigeten az utóbbi hetekben kiéleződött a feszültség, miután március végén elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó az észak-koreai tengeri határ közelében, és 46 tengerész a tengerbe veszett. Egy nemzetközi vizsgálat szerint a hadihajó tragédiáját egy észak-koreai torpedó okozta, Phenjan viszont mindeddig tagadta a vádat, és háborúval fenyegetőzött.

Ri Mjong Bak dél-koreai államfő hétfőn bejelentette, hogy Szöul megszakít minden együttműködést és kereskedelmi kapcsolatot Észak-Koreával, és szorgalmazni fogja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el szankciókat a kommunista rezsim ellen.

A Pentagon közölte, hogy előbbre hozzák az amerikai és a dél-koreai haditengerészet korábban elhatározott közös gyakorlatát. "A közeli jövőben" esedékes gyakorlaton a tervek szerint tengeralattjárókat mozgósítanak majd, és kipróbálják a két ország tengeralattjáró-elhárító képességeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!