Külföld

2017.05.09. 12:48

Hat év börtönt kapott egy cseh fiatalember, mert csatlakozni akart az Iszlám Államhoz

Prága - Hat év börtönbüntetésre ítéltek kedden Prágában egy cseh fiatalembert, aki az év elején Szíriába indult, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorista szervezethez.

Jan Silovsky ügyében a prágai fellebbviteli bíróság hozott súlyosbított ítéletet, miután az államügyész megfellebbezte a pilseni regionális bíróság korábbi ítéletét, amely három év három hónapról szólt. Az ítélet jogerős.

A cseh fiatalembert februárban az isztambuli repülőtéren tartóztatta le a török rendőrség, ahonnan a szír határ közelében lévő Gaziantep városba, majd Szíriába akart utazni. Miután a fiatalember beismerte utazásának célját, tehát hogy csatlakozni akart a terrorista szervezethez, a török rendőrség átadta őt a cseh hatóságoknak.

Silovsky eredetileg a cseh hatóságoknak is beismerte, hogy az Iszlám Állam hadseregéhez akart csatlakozni, de később vallomását módosította. Azt mondta, nem ő akart gyilkolni, hanem azt akarta, hogy ő essen el a harcokban.

Bár a védőügyvéd azt állította, hogy ügyfele beteg, a bíróság ezt nem ismerte el, Silovsky cselekedetét társadalmilag rendkívül veszélyesnek minősítette, és a vádlottat jogerősen hat év szabadságvesztésre ítélte. Csehországban büntetendő cselekmény, ha valaki bármilyen módon terrorista szervezetet támogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!