Külföld

2009.08.31. 06:49

Helyreáll a rendszeres határforgalom a két Korea között

Szöul - A két Korea kapcsolatának további javulása jeléül helyreáll közöttük a rendszeres határforgalom - közölték hétfőn Szöulban.

MTI

A dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője arról tájékoztatott, hogy keddtől minden órában megnyitják a határt a forgalom előtt a keszongi átkelőnél, míg eddig naponta csak hétszerengedélyezték az átkelést. 

A szóvivő szerint nem fognak ezentúl határt szabni annak, hogy egy-egy alkalommal hány ember vagy jármű kelhet át a másik országba. 
    
Észak-Korea tavaly decemberben jelentősen korlátozta a határforgalmat amiatt, hogy a dél-koreai kormány már feltételekhez köti Észak segélyezését. 

A szigorítás érintette a magánszemélyek és az áruforgalmát, amely leginkább a határ északi oldalán fekvő keszongi ipari park működésére volt hatással. 

Az ipari park a két ország közti együttműködés jelképének és legjelentősebb közös vállalkozásának tekinthető. A területen közel 110 dél-koreai vállalat vetette meg a lábát, 40 ezer észak-koreainak adva munkát. 
    
A több hónapos provokációsorozat, nukleáris robbantások és rakétakísérletet után Észak-Korea az elmúlt hetekben több békülékeny gesztust tett déli szomszédjának: delegációt küldött a nemrégiben elhunyt Kim De Dzsung volt dél-koreai államfő gyászszertartására, szabadon engedett egy hónapokig fogva tartott dél-koreai munkást és négy dél-koreai halászt. 

Észak- és Dél-Korea képviselői megállapodtak pénteken abban, hogy felújítják az 1950-53-as koreai háború által szétszakított családok találkozóit, amelyeket közel két éve függesztettek fel politikai nézeteltérések miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!