Külföld

2009.06.17. 08:01

Hu Csin-tao a kínai-orosz kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta Moszkvában

Moszkva - Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök a Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel tartott találkozón, szerdán Moszkvában hangsúlyozta, hogy Kína továbbra is külpolitikája egyik prioritásának tekinti az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat, és úgy látja, hogy a világban zajló mélyreható és bonyolult változások közepette a két ország stratégiai és gyakorlati együttműködése még nagyobb jelentőségre tesz szert.

MTI

Putyin, aki régi barátként üdvözölte a kínai vezetőt Moszkva melletti rezidenciáján, a villásreggelin méltatta a két ország kapcsolatainak fejlődését. 

Elismeréssel szólt a Hu Csin-tao által a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SOC) és a Brazíliát, Oroszországot, Indiát és Kínát tömörítő BRIC-csoport kedden, Jekatyerinburgban tartott csúcsértekezletein tett kezdeményezésekről, s igen konstruktívnak nevezte azokat.  

Hu Csin-tao közölte, hogy októberben Pekingbe várják Putyint. 

Hu Csin-tao Oroszországban hivatalos állami látogatást tesz, amelyet a jekatyerinburgi csúcstalálkozókon való részvétellel kezdett meg. A szerdai nap folyamán a Kremlben találkozik Dmitrij Medvegyev elnökkel is.

 A kapcsolatok fejlődését mindkét oldalon kedvezően értékelik, s egy kremlbeli forrás ehhez szerdán hozzátette: a legfelső szintű politikai párbeszéd intenzitása példa nélkülinek mondható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!