Külföld

2009.08.27. 08:53

Irakban találták meg az eltűnt Picasso-festményt

Bagdad - Az iraki különleges alakulat emberei leltek rá arra a Picasso-festményre, ami évekkel ezelőtt tűnt el egy kuvaiti múzeumból; a milliókat érő műtárgy egy házkutatás során került elő az Irak déli részén fekvő Hillahban - adta hírül az iraki rendőrség.

MTI

A Meztelen nő című festmény azon műtárgyak között volt, amelyeket Kuvait 1990-es iraki megszállása idején Szaddám Huszein csapatai elhurcoltak az országból.

A férfi, akinél megtalálták a szakértők szerint tízmillió dollárt érő képet, éppen 450 ezer dollárért próbálta értékesíteni azt. A nem kifejezetten műértő férfit letartóztatta, a képet pedig bizonyíték gyanánt lefoglalta a rendőrség.

A Pablo Picasso aláírása mellett néhány, a kuvaiti múzeumhoz köthető felirattal is ellátott festménnyel igen mostohán bántak: egy nyilvánosságra hozott fénykép tanúsága szerint a műremeket többször is összehajtogatták.

Kuvait megszállása idején az iraki hadsereg számos műkincset zsákmányolt az olajban gazdag ország múzeumaiból és otthonaiból. Az iraki támadás vezetett az 1991-es Öböl-háborúhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!