Külföld

2010.09.07. 19:13

Iraki egyenruhába öltözött merénylő megölt két amerikai katonát

Bagdad - Iraki egyenruhába öltözött merénylő megölt kedden két amerikai katonát a közép-keleti ország északi részén - közölte az amerikai hadsereg.

MTI

A kiadott közlemény szerint az amerikaiak ahhoz a csoporthoz tartoztak, amelyik iraki biztonságiakkal találkozott a nap folyamán egy katonai táborban Túz-Húrmáti település közelében, 210 kilométerre északra a fővárostól, Bagdadtól.

Ők voltak az első amerikai katonai áldozatok azóta, hogy Barack Obama elnök, a 2011 végére tervezett iraki csapatkivonási tervek jegyében, augusztus 31-én hivatalosan bejelentette az Egyesült Államok harci tevékenységének befejezését Irakban. A közlés ellenére az amerikai erőket folyamatosan bevonják még az Irak területén folyó harcokba.

A katonák, akiket kedden megtámadtak, egy amerikai parancsnokot védelmeztek, aki az iraki erőkkel tárgyalt. A merényletben kilenc amerikai katona megsebesült. A támadót lelőtték. 

Egyelőre nem tisztázott, hogy a merénylő az iraki hadsereg katonája volt, vagy csak iraki egyenruhát viselt álcaként. 

A mostani támadással 4418-ra emelkedett az Irakban az ország 2003-as megszállása óta meghalt amerikai katonák száma.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!