Külföld

2009.06.29. 11:34

Iránban megkezdődött az elnökválasztás szavazatainak részleges újraszámlálása

Rabat/Teherán - Iránban megkezdték a június 12-i elnökválasztás szavazatainak részleges újraszámlálását - közölte az állami televízió.

MTI

A beszámoló szerint az ország 22 kerületében és tartományában számolják újra a voksokat.

Irán legfőbb jogalkotói testülete, az Őrök Tanácsa korábban azt javasolta, hogy számolják újra a szavazatok véletlenül kiválasztott tíz százalékát. Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető - aki az elnökválasztáson hivatalosan jóval alulmaradt Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő elnökkel szemben - elutasította ezt a kezdeményezést, és kitart amellett, hogy semmisítsék meg az eredményt.

Az IRNA hírügynökség egy anyagában - mintegy jelezve, hogy a mostani folyamat nem kérdőjelezi meg Ahmadinezsád győzelmét - azt közölte, hogy az újraszámlálás eredményeképpen a jelenlegi elnök Teherán egyik kerületében több szavazatot kapott a június12-i eredményhez képest. Részletekkel nem szolgált az iráni távirati iroda.

Az IRNA azt is közölte, hogy újraszámlálás kezdődött a nyugat-iráni Kurdisztán tartományban. A félhivatalos MEHR hírügynökség pedig úgy értesült, hogy a Teherántól nyugatra fekvő Karadzs városában folyamatban van a szavazatok újraszámlálása, amelynél magas rangú tisztviselők is jelen vannak. Egyelőre nem világos, hogy az újraszámlálás eredményeit mikor közlik.

A június 12-i elnökválasztás követően kirobbant teheráni zavargásokban hivatalos adatok szerint legkevesebb 17-en vesztették életüket. Az áldozatok egyike Neda Aga-Szoltan fiatal lány, aki a tiltakozás jelképévé vált. Az iráni elnök hétfőn Mahmúd Hasemi Sahrudi ajatolláhhoz, az ország főbírójához írott levelében vizsgálatot követelt a "gyanús haláleset" kiderítésére és a gyilkosság hátterében álló elemek feltárására - írta az IRNA.

Ahmadinezsád a külföldi sajtót azzal vádolta, hogy a lány halálát propagandacélokra használja fel. Azt is állította, hogy az iráni ellenzék és az ország külföldi ellenségei saját politikai céljaikra használják fel az esetet, meghamisítják az iszlám köztársaságról a világban kialakult "valódi és tiszta" képet.

A 26 éves lányt június 20-án ölték meg, amikor Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető hívei összecsaptak a biztonsági erőkkel és az Forradalmi Gárdához köthető, önkéntesek alkotta Baszidzs milícia embereivel. Az internetre is felkerült az a felvétel, amelyet úgy mutattak be, hogy Neda Aga-Szoltán halálát ábrázolja. A videón, amely világszerte felháborodást váltott ki, egy földön fekvő fiatal lány látható, akinek az arca véres, szeme tágra nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!