Külföld

2009.06.29. 10:19

Ismét megcsonkították Petőfi Sándor pozsonyi szobrát

Pozsony, Budapest - Ismét megcsonkították Petőfi Sándor pozsonyi szobrát.

MTI

A Felvidék Ma szlovákiai hírportál egyik munkatársa vasárnap délután  figyelt fel rá, hogy a költő szobrának kezéből ismét hiányzik a kard.
    
A Petőfi-szobrot rendszeresen éri támadás. Két éve, 2007 áprilisában ismeretlen tettesek levágták a költő és a múzsáját jelképező szoboralakok kezét, és a március 15-e tiszteletére néhány héttel korábban a szobornál elhelyezett koszorúkból a szlovák nemzeti jelképet formáló kettős keresztet építettek Radnai Béla szobrász alkotása elé.
    
Petőfi Sándor pozsonyi szobra csak az 1911-es felavatást követő évtizedben állhatott háborítatlanul Pozsony központi terén. Csehszlovákia megalakulása után a szobrot bedeszkázták, majd évtizedekig egy istállóban hevert. 

Az 1956-os magyar forradalom csehszlovákiai hatásait megelőzendő egy félreeső ligetben ismét felállították, ahol többször megcsonkították. Onnan került át 2003-ban a védettebb Medikus-kertbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!