Külföld

2011.08.19. 06:12

Izrael újra lecsapott a Gázai övezetben

Az izraeli légierő hét újabb légicsapást hajtott végre a Gáza övezetben csütörtök éjjel, megtorlásul az eilati összehangolt merényletekért és Askelón városa elleni rakétatámadásokért.

MTI

Az új légicsapásokban - amelyek közül legalább kettő a Hamász katonai szárnyának két kiképzőtábora ellen irányult - meghalt egy 13 éves palesztin fiú, és további 17-en megsebesültek egy palesztin egészségügyi forrás szerint.

A terrortámadásnak és az azt követő tűzharcoknak nyolc izraeli halálos áldozata van.

A merényletek után a Gázai övezetből kilőttek négy rakétát Askelónra, de a "vaskupola" nevű izraeli elhárítórendszer elfogta ezeket.

Egy meg nem nevezett izraeli tisztségviselő szerint a merénylők a Gázai övezetből először az egyiptomi határon keresztül átjutottak a Sínai-félszigetre, és ott hatoltak be Izraelbe. Hozzátette, hogy az izraeli hatóságok már ismerték ezt a módszert.

Tal Rousso, az izraeli hadsereg déli regionális parancsnoka elmondta: a terroristák egyik célja az volt, hogy elraboljanak egy izraelit, és szintén a Sínai-félsziget érintésével a Gázai övezetbe hurcolják. A merényletekben hat civil - köztük két nő -, valamint egy katona és egy rendőr halt meg. A sebesültek száma 26 - tette hozzá.

Az izraeli média értesülése szerint a rendőr a merénylőkkel vívott utolsó tűzharcban halt meg. Az izraeli légierő az első megtorló támadását a Gázai övezet déli részében lévő Rafah város egyik háza ellen hajtotta végre, amelyben a Népi Ellenállási Bizottságok (PCR) vezetője és több tagja tartózkodott: a támadásnak hat halottja volt, köztük a csoport vezetője, valamint annak helyettese. Helyi lakosok szerint a légicsapásban meghalt a háztulajdonos kilenc éves fia is.

Az egyiptomi hadsereg egyik tisztségviselője közölte, hogy egy izraeli rakéta megölt két egyiptomi katonát és egy rendőrt, valamint megsebesített két másikat az országnak a Gázai övezettel közös határa mentén. A rakétát a megtorló akcióban részt vevő egyik izraeli helikopter lőtte ki Rafah város fölött.

Élesen elítélte az Izraeli elleni összehangolt merényletet az Egyesült Államok, az Európai Unió és külön Olaszország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!