Külföld

2010.11.24. 10:59

Japán Kína segítségét kéri Phenjan megfékezésében

Tokió - Kan Naoto japán kormányfő azzal a kéréssel fordult szerdai sajtóértekezletén Kínához, hogy segítsen megfékezni Észak-Koreát, amelynek tüzérsége az előző nap ágyúzott egy dél-koreai szigetet.

MTI

A kormányfő üzenetében arra a tényre hivatkozott, hogy Pekingnek jelentős befolyása van Phenjanra. "Kínának fontos szerepe van a nemzetközi közösségben, és ez nagy felelősséggel is jár. Úgy vélem, Kínának felelős országként kell meghoznia a megfelelő válaszlépéseket" - mondta a japán kormányfő újságíróknak.

Kan azt megelőzően tartott tájékoztatót a médiának, hogy elkezdődött a japán kormány válságtanácskozása a két Korea közötti incidens ügyében. Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter pedig azt mondta a sajtóértekezleten, nem lehet kizárni annak eshetőségét, hogy az észak-koreai atomfegyverprogram már igen előrehaladott állapotban van.

Kedden a gazdasági és költségvetési politikáért felelős államminiszter, Kaieda Banri felvetette, hogy Tokió az incidens nyomán szigoríthat az Észak-Koreával szemben érvényben levő szankciókon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!