Külföld

2010.06.07. 20:54

Jogvédők: a Bush-kormány idején kísérleteztek a foglyokon

Washington - Vízbefojtás, alvásmegvonás - az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) nevű jogvédő csoport szerint a Bush-kormány idején a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei kísérleteztek a foglyokon a kínzási technikák tökéletesítése céljából.

MTI

A PHR - mint állítja - az eddigi legátfogóbb vizsgálatot végezte el arról, hogyan vonták be az orvosokat a CIA kihallgatási programjába. A csoport szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a CIA jogtalan és etikátlan emberkísérleteket és kutatásokat folytatott, egyebek mellett az úgynevezett kiterjesztett vallatási technikák jövőbeni módszereit illetően.

A PHR szerint a CIA alkalmazásában álló orvosok az embereken folytatott törvényellenes kísérletek bűncselekményét valósították meg a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után.

"A CIA vélhetően megszegte a második világháború után életbe lépett összes olyan elfogadott jogi és etikai normát, amelyek a bebörtönzöttek védelmét célozzák a kísérletekkel szemben" - mondta Frank Donaghue, a PHR vezetője. Hozzátette, hogy nemcsak az emberi jogok súlyos megsértéséről, hanem az amerikai alapértékek durva meggyalázásáról van szó.

A jogvédő csoport jelentése szerint a vallatók például azzal kísérleteztek, hogy milyen hatással jár a foglyokra a vízbe fulladás érzetét keltő technika kiterjedt alkalmazása. A módszert az eredmények fényében tökéletesítették: a CIA-tisztek orvosi tanácsra sót adagoltak a vízbe, így megelőzhették a foglyok kómába esését vagy a nagy mennyiségű víz lenyelése által okozott halálukat.

Ugyancsak orvosok segítségével kísérleteztek az alvásmegvonásos technika fejlesztésével több mint egy tucat foglyon, akiket 48, 96, illetve 180 óráig nem hagytak elaludni. A kísérletek eredményeit feljegyezték és elemezték.

Az orvosok abból a szempontból is analizálták a külön-külön vagy egyszerre alkalmazott kiterjesztett vallatási technikákat, hogy azok mennyire növelik meg az erős fájdalomra való érzékenységet.

A PHR felszólította Barack Obama elnököt: utasítsa az igazságügy-minisztert az ügy kivizsgálására, és a felelősök megbüntetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!