Külföld

2011.04.15. 10:15

Kadhafi lánya: Minket nem lehet legyőzni!

Tripoli - Kihívó üzenetet intézett a külvilághoz pénteken kora reggel Áisa Kadhafi, Moammer Kadhafi líbiai vezető lánya arról a helyről, apja volt támaszpontjáról, amelyet éppen 25 éve bombázott az amerikai légierő.

MTI

Líbiát nem győzték le a légicsapások akkor, és nem győzik le ma sem - mondta az éljenző tömegnek, jobb öklét lengetve az emeleti erkélyen. "Hagyjátok el az egünket a bombáitokkal együtt" - követelte, a Tripolit néhány órával korábban érő NATO-légicsapásokra utalva.
   
A Báb-el-Azizíja épületkomplexum 1986-ban súlyosan megrongálódott az amerikai harci gépek támadásaitól, és a csapásokban több tucatnyian meghaltak. Az előzmény az volt, hogy 1986. április 5-én egy berlini diszkóban végrehajtott pokolgépes merényletben két amerikai katona meghalt, Tíz nappal később amerikai harci gépek lőttek bengázi és tripoli célpontokat, köztük Kadhafi bázisát.  Ez utóbbit a vezető azóta sem állíttatta helyre, hanem múzeummá alakíttatta át.
   
Több százan gyűltek össze csütörtök éjjel és péntek hajnalban a komplexum körül olyan Kadhafi-párti jelszavakat skandálva, mint "Csak Allah, Moammer és Líbia" meg "A nép Moammert akarja vezérének", majd éljenzésben tört ki, amikor Áisa megjelent az erkélyen. "Menjünk vissza a múltba, amikor gyerek voltam, kilencéves ebben a házban - pendített meg érzelmi húrokat az asszony. - Rakéta- és bombaeső hullott. Meg akartak ölni. Gyerekek tucatjait ölték meg Líbiában."
   
"Most, huszonöt évvel később ugyanezek a rakéták, ugyanezek a bombák hullanak gyermekeink fejére - folytatta. - Olyan nép vagyunk, amelyet nem lehet legyőzni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!