Külföld

2009.05.05. 09:34

Katonai lázadás Grúziában - tárgyalnak a zendülőkkel

Grúzia - Még tart a zendülés a grúz főváros melletti Muhrovani katonai támaszponton, folynak a tárgyalások a lázadó katonákkal - közölte kedden a grúz védelmi miniszter.

Szausev Xénia

David Szihuralidze elmondta, a lázadók egyelőre nem terjesztettek elő konkrét követelést. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy "a felkelés hamarosan véget ér".

Előzőleg a grúz belügyminisztérium bejelentette, hogy "katonai lázadásra" szőtt összeesküvést lepleztek le Grúziában, amelyben Oroszország is szerepet játszott.

"Vizsgálatot folytatunk egy ügyben, amelyből kiderült, hogy katonai lázadást készítettek elő" - közölte egy sajtóértekezleten Sota Utiasvili belügyminisztériumi szóvivő, hozzátéve, hogy a lázadás előkészületeibe bevont személyek pénzt kaptak Oroszországtól.

Később a grúz védelmi miniszter úgy nyilatkozott a Rusztavi-2 grúz tévécsatornának, hogy lelepleztek egy összeesküvést a hadseregen belül. David Sziharulidze azt mondta, zendülés tört ki a főváros, Tbiliszi melletti Muhrovani katonai támaszponton.

A miniszter szavai szerint katonai hatalomátvételi kísérlet történt azzal a céllal, hogy megakadályozzák a NATO - tervek szerint szerdán kezdődő - grúziai hadgyakorlatát.

Előzőleg a déloszét titkosszolgálat közölte, hogy pokolgépet találtak a Kaukázust átszelő főközlekedési úton, s a szakszolgálat egyértelműen kijelentette, hogy a grúz belügyminisztérium áll a merényletkísérlet háttérében.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!