Külföld

2011.10.25. 07:43

Kegyetlenkednek a kórházakban a szíriai ellenzékiekkel

London, New York - A szíriai kormány az elnyomás eszközeként használja a kórházakat, a hatóságok kegyetlenkednek az intézményekben tartózkodó ellenzékiekkel - állapítja hétfőn kiadott közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

MTI

Legalább négy állami kórházban kínoznak sebesült betegeket, vagy "rosszul bánnak" velük, és ebben az egészségügyi személyzet is részt vesz. Ezenkívül letartóztattak és kínoznak több olyan kórházi alkalmazottat, akiről gyanítják, hogy ellátásban részesített tüntetőket vagy olyan személyeket, akik tüntetésen sebesültek meg.

"Mélységesen aggasztó, hogy a szíriai hatóságok a jelek szerint szabad kezet adtak a kórházakban a biztonsági erőknek, illetve hogy a kórházak személyzete sok esetben részt vett orvosi ellátásra szoruló emberek kínzásában és bántalmazásában" - jelentette ki Cilina Nasser, az AI illetékese. Mint hozzátette, páciensek bántalmazásáról érkeztek hírek a homszi, a bánjászi, a tel-keláhi közkórházból, valamint a homszi katonai kórházból.

Neves emberjogi szakértő becslése szerint a szíriai rezsim mintegy 30 ezer politikai foglyot tart őrizetben. Radvan Ziadeh, a damaszkuszi emberjogi központ vezetője hétfőn este New Yorkban arról számolt be, hogy a rezsim börtönné alakította át az ország összes nagyobb labdarúgó stadionját, köztük a damaszkuszi El-Fajhaa stadiont és a latakiai Aszad-stadiont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!