Külföld

2010.05.25. 12:38

Kettős állampolgárság - Csáky beszéde után az MKP képviselői elhagyták az ülést

Pozsony - Távoztak a szlovák parlament rendkívüli üléséről a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői, miután Csáky Pál ismertette a párt álláspontját a magyar állampolgársági törvény módosításáról, s közölte: az MKP több képviselője is fel kívánja venni a magyar állampolgárságot.

MTI

A pártelnök felszólalásában azt mondta, hogy a pozsonyi parlamentben "hisztéria" alakult ki a magyarországi jogszabállyal kapcsolatban. Leszögezte: a magyar képviselők azért hagyják el az ülést, mert nem látnak "akaratot a párbeszédre".

Csáky kijelentette, hogy az MKP több képviselője is fel kívánja venni a magyar állampolgárságot, miközben egyikük sem mond le a szlovákról. "Mindegyikünk tiszteli szlovák állampolgárságát is" - húzta alá Csáky. Hozzátette: szabad emberek vagyunk, s nem az állam tulajdona.

Szerinte az MKP képviselői nem hozzák majd nyilvánosságra, hogy mikor és hogyan szerezték meg a magyar állampolgárságot. Abban az esetben, ha valaki ezeket az adatokat megpróbálja megszerezni, akkor a szlovák alkotmánybírósághoz és az európai emberi jogi bírósághoz fordulnak.

"A képviselők ezt a lépést kettős - állampolgári és nemzeti - kötődésük megnyilvánulásának tartják. Mindegyikünk tiszteli szlovák állampolgárságát is. Az MKP minden képviselője, a jövőbeni parlamentben is, tevékenységében továbbra is irányadónak fogja tartani a szlovák alkotmány és a Szlovák Köztársaság törvényeinek tiszteletben tartását" - mondta Csáky.

A politikus nem látja semmi értelmét a rendkívüli parlamenti ülésnek, bár azt vallja, hogy tárgyalásokra van szükség. "A (magyar) törvény 2011. január 1-jén lép életbe. Van elég idő a tárgyalásra" - mutatott rá a politikus.

"A mostani hisztériahullám csak arról lebbentette fel a leplet, hogy a jelenlegi kormánykoalíció állandóan ellenséget akar látni az itteni (szlovákiai) magyar közösségben" - hangsúlyozta Csáky.

"Biztonsági kockázatról beszélni ezzel a lépéssel (magyar állampolgársági törvény módosításával) összefüggésben, illetve úgy beszélni Magyarországról, mint egy potenciális ellenségről, a jelenlegi helyzetben nem felel meg az európai párbeszéd megkövetelte alapvető követelményeknek sem" - vélekedett Csáky. Szerinte meg kell őrizni a "józan észt", s ezért az MKP mindenkit "civilizált és értelmes" hozzáállásra szólít fel ebben a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!