Külföld

2011.04.20. 09:11

Kínai ajándékszállítmány érkezett az észak-koreai elitnek

Szöul - Több mint kétszáz teherautó érkezett Kínából Észak-Koreába a rendszer alapítójának, Kim Ir Szennek a születésnapja előtt, s ezekben feltehetőleg a phenjani elitnek szánt ajándékok voltak - jelentette szerdán egy dél-koreai honlap.

MTI

A Daily NK című oldal - amelyet a phenjani rezsimmel szemben álló aktivisták működtetnek - közölte: egy hozzájuk kedden eljuttatott videofelvételen látszik, amint a kamionkonvoj átlépi a Jalu (Amnok) folyót Kína és Észak-Korea határán. A felvétel április 14-én készült, egy nappal Kim Ir Szen, a "Nagy Vezér" születésnapja előtt, amelyet "a Nap Ünnepének" neveznek.

Ebből az alkalomból a phenjani vezetés szokás szerint megajándékozza a Munkapárt és a hadsereg vezetőit televízióval, karórával, egyéb háztartási cikkekkel, hogy megerősítse hűségüket a "Nagy Vezér" fia, az 1994 óta hatalmon lévő Kim Dzsong Il iránt.

A fotókat is közzétevő Daily NK szerint egy ilyen méretű teherautó-konvoj ritkaságnak számít a kelet-ázsiai országban. A szállítmányban "feltehetően Kínában készíttetett ünnepi ajándékok voltak" - jegyezte meg a videofelvételt a honlaphoz eljuttató forrás.

A forrás hozzátette, hogy az egyebek közt értékes szórakoztatóelektronikai berendezésekből, például nagyképernyős televíziókból álló idei ajándékszállítmányt előzőleg a közös határ keleti végénél fekvő kínai kikötővárosban, Tantungban (Dandong) raktározták, mielőtt elindították volna a határ túloldalán lévő Szinidzsu felé.

Az országot sújtó rendkívüli gazdasági nehézségek és a krónikus élelmiszerhiány ellenére a phenjani kommunista rezsim évről évre dollármilliókat költ arra, hogy megajándékozza kádereit a néhai Kim Ir Szen, valamint fia, Kim Dzsong Il születésnapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!