Külföld

2016.03.22. 18:23

Kísértetváros lett Brüsszelből

Semmi nem közlekedik, és az utakat is lezárták a kedd reggeli robbantások után a belga fővárosban, ahol csak gyalogosan lehet eljutni bárhova is. Nem félünk, a munkára koncentrálunk.

Kovács Erika

Erről a belga fővárosban dolgozó Szanyi Tibor Európai Parlamenti képviselő és Mudri György tanácsadó beszélt kedden.

Szanyi Tibor a történtek kapcsán elmondta, „szomorúak vagyunk nagyon, döbbenet van és nagy fájdalom”. Mint közölte, a brüsszeli nemzetközi reptér önmagában jelenségnek számít, Európa irányítói, illetve cégeinek képviselői utaznak át rajta, és hasonló jelentősége van a metróállomásnak is.

- Európa ellenes merénylet történt kedden délelőtt – szögezte le a politikus, hozzátéve, pánik nincs, fegyelmezettek az emberek, de a belga nép értetlenül áll a történtek előtt, hiszen Brüsszel Európa legelfogadóbb városa. A hatóságok szerdán az európai intézményekben, így a tanácsban, a bizottságban és a parlamentben is munkaszüneti napot rendeltek el.

A kérdésre, hogyan érzi magát Brüsszelben, azt mondta, nehéz, de próbál a munkára összpontosítani. A politikus vasárnap járt a reptéren utoljára, és nagyon nehéz szívvel megy oda ismét.  Utalt rá, a robbantással egy időben szállt le egy magyar gép is hétfőn reggel a reptéren, melynek utasait egy hangárba terelték, onnan szállították el őket busszal a szállodákba.

- Brüsszel művelt, nyitott város, lesz holnap, élni kell tovább, a depresszió nem old meg semmit – vélekedett Szanyi Tibor, aki arról is beszélt, hogy régebben már átélt egy életveszélyes helyzetet a római reptéren, amikor öt perccel távozása után 80 embert ölt meg egy ottani robbantás.

Mudri György Európai Parlamenti tanácsadó érzékeltette, az egész város kihalt, csak rendőröket és katonákat lehet látni, mindenfelé csak gyalogosan lehet közlekedni. Szigorú ellenőrzés jellemző az Európai Parlamentben is.

– Az a szerencse, hogy mi már az első robbanás előtt beértünk munkahelyünkre, a parlamentbe - idézte fel. Nem félünk, de óvatosak vagyunk, családjaink, ismerőseink nagyon aggódnak miattunk, értünk – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!