Külföld

2009.06.09. 09:52

Könyörtelen megtorlással fenyegetőzik Észak-Korea - Dél-Koreában az elítélt újságírók szabadon bocsátásáért tüntettek

Szöul - "Könyörtelen megtorlással" fenyegeti Észak-Korea mindazokat, akik "akár a legkisebb mértékben is" megsértik az ország méltóságát és szuverenitását - áll egy észak-koreai állami napilap keddi számának kommentárjában. Az Egyesült Államok valószínűleg tárgyalásokat kezdeményez a phenjani vezetéssel a kényszermunkára ítélt két újságíró szabadon engedése érdekében.

Szausev Xénia

"Nukleáris elrettentő erőnk erős védelmet biztosít, illetve lehetőséget nyújt arra, hogy könyörtelen és igazságos megtorló csapást mérjünk azokra, akik akár a legkisebb mértékben is megsértik az ország méltóságát és szuverenitását" - olvasható a Mindzsu Dzsoszon című lap cikkében, amelyből a KCNA hivatalos hírügynökség közölt részleteket.

Ez az első alkalom, hogy Phenjan támadó jellegű erőként utal nukleáris arzenáljára. Korábban azt hangoztatta, hogy atomprogramja elrettentő jellegű, s csak önvédelmi célokat szolgál. Szakértők szerint Észak-Korea akár nyolc bomba előállításához elegendő hasadóanyaggal is rendelkezik, de még nincs jele annak, hogy valóban kifejlesztett volna működő atomfegyvert.

Észak-Korea május 25-én hajtott végre kísérleti atomrobbantást, majd több rövid hatótávolságú rakétát is tesztelt. Az Egyesült Államok szorgalmazza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa léptessen életbe szigorú szankciókat Phenjannal szemben. Washington továbbá azt is fontolgatja, hogy visszahelyezi a sztálinista vezetésű országot a terrorizmust támogató államok listájára.

Észak-Koreában elítélt újságírók

Eközben Szöulban tiltakozótáblákkal és észak-koreai nemzeti zászló égetésével tüntettek dél-koreai aktivisták az amerikai-koreai Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling újságírók szabadon bocsátásáért. A két riportert 12 évi kényszermunkára ítélték Észak-Koreában. A két nőt észak-koreai katonák a kínai határ közelében, a Tumen folyónál vették őrizetbe, amint filmfelvételeket készítettek az észak-koreai határövezetről 2009. márciusában.

Az Egyesült Államok valószínűleg tárgyalásokat kezdeményez a phenjani vezetéssel a két amerikai újságíró szabadon engedése érdekében, elképzelhető, hogy ebből a célból különmegbízottat meneszt a sztálinista országba.

Bill Richardson mexikói kormányzó - akinek szerepe volt abban az 1990-es években, hogy Észak-Korea szabadon engedett amerikaiakat - közölte: hajlandó "bármire, amit Barack Obama elnök kormánya kér tőle". Egy másik lehetséges megbízott Al Gore volt amerikai alelnök, aki az alapítója annak a tévétársaságnak, amelynek a két újságírónő San Franciscóban dolgozik. Egy meg nem nevezett kormányzati tisztségviselő azonban elmondta, hogy még nincs döntés arról, Washington mit tegyen az ügyben.

Az amerikai-koreai Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling, a kaliforniai Current TV munkatársai március közepén a Tumen folyó kínai oldaláról készítettek filmfelvételeket az észak-koreai határövezetről, s az északi határőrök a határt átlépve, kínai területen vették őket őrizetbe. Phenjan viszont azt állította, hogy az újságírók illegálisan behatoltak Észak-Korea területére, és katonai objektumokat próbáltak felderíteni.

Arra a kérdésre, hogy küldenek különmegbízottat Phenjanba, Hillary Clinton külügyminiszter azt válaszolta hétfői sajtóértekezletén: az Obama-kormány "minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy elérje az észak-koreaiaknál a két fiatal nő hazaengedését". Hangsúlyozta, hogy az újságírók ügye, illetve az Egyesült Államok azon törekvése, hogy megbüntessék Észak-Koreát a közelmúltban végrehajtott nukleáris kísérleteiért, "két teljesen különböző dolog". "Úgy gondoljuk, hogy Laura és Euna elítélését humanitárius ügynek kell tekinteni. Reméljük, hogy az észak-koreaiak megkegyelmeznek nekik, és kitoloncolják őket az országból" - tette hozzá.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője, Bill Burton elmondta, hogy Barack Obama elnököt "mély aggodalommal" tölti el a kiszabott büntetés, és "minden lehetséges eszközt" meg fog ragadni az újságírónők kiszabadítása érdekében.

Az újságírók szabadon bocsátása érdekében hozzátartozóik közös kérelemmel fordultak Phenjanhoz, arra hivatkozva, hogy Lingnek "komoly egészségügyi problémája van" - nővére nyilatkozata szerint gyomorfekélyben szenved -, Lee-t pedig négyéves kislány várja haza.

Elemzők szerint elképzelhető, hogy a szigorú ítélettel Phenjan engedményeket próbál kicsikarni az Egyesült Államokból a két ország közötti feszült időszakban. Washington ENSZ-szankciókat szorgalmaz Phenjannal szemben a május 25-i, második nukleáris robbantási kísérlet miatt.

Fotó: MTI/EPA/JEON HEON-KYUN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!