Külföld

2010.12.31. 12:05

Koreai konfliktus - Páncélos hadgyakorlaton vett részt Kim Dzsong Il

Phenjan - Páncélos hadgyakorlaton vett részt Kim Dzsong Il észak-koreai vezető a hivatalos phenjani hírügynökség, a KCNA pénteki jelentése szerint.

MTI


A phenjani közlés nem tért ki arra, hol és mikor tartották a páncélos manővereket, amelyeken részt vett a sajtójelentések szerint súlyosan beteg Kim Dzsong Il. Az északi vezetőtől viszont azt a kijelentését idézték, hogy "az egység katonái politikai, ideológiai és műszaki tekintetben is készek biztosítani a szocialista haza védelmét. Ez a hadosztály, amely kulcsszerepet játszott a Koreai Népe Demokratikus Köztársaság páncélos erőinek megszilárdításában, minden - mindenekelőtt az ideológiai és harci - mutató tekintetében élenjáró" - mondta Kim, aki "a harci körülményekhez közeli, forradalmi kiképzés" fontosságára hívta fel a figyelmet.
   
A hivatalos észak-koreai kommunista pártlap, a Rodong Szinmun pénteken újólag azzal vádolta Szöult, hogy katonai manőverei sorozatával tovább élezi a feszültséget, megakadályozza a párbeszédet Észak és Dél között, háborús helyzetet teremt a Koreai-félszigeten.
   
Kim Kvan Dzsin dél-koreai nemzetvédelmi miniszter ugyanakkor újévi üzenetében éberségre intette katonáit, azt hangoztatva, hogy "amennyiben az ellenség újból provokál bennünket, minden harci erőnket bevetjük, hogy kapitulációra kényszerítsük". A szöuli tárcavezető egy nappal korábban azzal vádolta meg az északiakat, hogy 20 ezer fővel megerősítették különleges erőiket az utóbbi két évben, s újabb harckocsikat állítottak hadrendbe.
   
Az idén két súlyos provokáció is érte Dél-Koreát Észak részéről. Márciusban szöuli állítás szerint egy észak-koreai tengeralattjáró megtorpedózta egyik hadihajójukat, s az incidensben 46 dél-koreai tengerész halt meg. Phenjan azonban tagadja, hogy köze lenne a dél-koreai korvett elsüllyedéséhez. November végén az észak-koreai tüzérség egy dél-koreai szigetet ágyúzott, ez két dél-koreai katona és két építőmunkás halálát okozta.
       
Észak-Korea viszont a sorozatos dél-koreai szárazföldi és tengeri hadgyakorlatokban látja a Koreai-félszigetre leselkedő fő veszélyt, és úgy véli: Szöul készakarva a háború felé sodorja a térséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!