Külföld

2011.07.12. 06:07

Légfrissítő okozta a hirtelen szívhalált a bevásárlóközpontban

Egy indiai bevásárlóközpontban egy fiatal nő váratlanul összeesett és látszólag meghalt. Utólag kiderült, hogy a halálos szívritmus-zavart a légfrissítőben lévő gáz okozta, de a gyors segítség hatására a hölgy túlélte a kalandot, a kezelőorvosok pedig mindenki okulására részletesen leírták a különös esetet.

MTI

A 25 éves asszony férjével sétált a bevásárlóközpontban, amikor hirtelen összeesett. A férj tudta, hogy az újraélesztés késedelem nélküli elkezdése életet menthet.

A földre fektetett asszony mellkasát percenként százszor összenyomva pótolta a szívműködést, és az ilyen forgalmas nagy helyeken ma már világszerte van az újraélesztéshez alapvetően fontos elektromos eszköz, defibrillátor. Ezeknek a félautomata műszereknek a használatát voltaképp megtanulni sem kell, mert a defibrillátor kinyitásakor pontosan "megmondja", mit kell használatához tenni és ez rajzon is látható.

A hirtelen szívhalál legtöbbször annak a következménye, hogy a szív vért pumpáló, ritmusos tevékenysége megszűnik: a szív remegni, fibrillálni kezd, ezáltal az életfontosságú szervek, az agy és a szív vérellátása megszűnik. A defibrillátor áramütéssel megszünteti ezt a fibrillációt és a helyreáll a szívműködés.

Itt is ez történt. A hölgy szíve remegett, fibrillált. Az első áramütésre nem volt változás, de a harmadik ütés megszüntette a ritmuszavart, a gyorsan kiérő rohammentők pedig a beteget a szívkórházba vitték, ahonnan öt nap múlva gyógyultan távozott. Mint kiderült, a ritmuszavart a légfrissítőben lévő gáz okozta, melyet a fiatal nő véletlenül a befújó cső közelében belélegzett.

A beteg véréből ki is mutatták az izobutánt, melyet manapság világszerte alkalmaznak a hűtőszekrényekben vagy a legkülönbözőbb kozmetikai illatporlasztókban. Ez a szokásos használati módok esetén veszélyt nem jelent, de Szentil Kumaran professzor és munkatársai azért írták meg részletesen az esetet a Journal of Electrocardiology szakfolyóiratban, hogy az ezzel foglalkozó ipari szakemberek is igyekezzenek az izobután alkalmazását kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!