Külföld

2015.04.06. 18:09

Legyen vége a háborúnak! - Sürgős támogatásra, munkára van szüksége a kárpátaljai magyarságnak

A béke foglalkoztatja az embereket leginkább Ukrajnában, amit tárgyalással, kompromisszumokkal lehet elérni, nem fegyverekkel – hangsúlyozta többek között Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

Kovács Erika

A szövetség március 28-án tartotta 26. közgyűlését Beregszászon, amikor éppen riportkörúton tartózkodtunk Kárpátalján. A 40 ezer tagú szövetség találkozóján a magyarországi, erdélyi, vajdasági és felvidéki magyar pártok képviselői vettek részt a város kulturális központjában, ahol a középpontban a mielőbbi béke, illetőleg a kárpátaljai magyarság helyzete és megmaradása állt.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség közgyűlésén Széki gróf Teleki Pált idézték: „Az Úristen nehéz helyre rendelt bennünket, de megálltuk helyünket és megálljuk most is.” (Fotó: Hadnagy Marcell)

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, ukrajnai parlamenti képviselő azt mondta, tavaly jelentős eredményt ért el a kárpátaljai magyarság, például már nem csak Kijevben, de az EU-ban is rendelkeznek képviselettel. Üdvözölte a tűzszünetet érintő minszki egyezményt, majd hozzátette: a kelet-ukrajnai konfliktusnak nincs fegyveres megoldása, a helyzetet csak tárgyalással, kompromisszummal lehet rendezni.

– A konfliktus aláássa az ország gazdasági helyzetét, a nép, így a kárpátaljai magyarság is békét szeretne – közölte. Utalt arra, hogy bár vannak reformok, de az úgynevezett oligarcharendszer továbbra is hatalommal rendelkezik. Szerinte az ország gazdasági, társadalmi, politikai rendszerének kell megváltoznia annak érdekében, hogy az EU felé tartsanak. A kisebbségi jogokról többek között kiemelte, az ukrán parlamentben a közigazgatási reformnál fontos, hogy figyelembe vegyék a nemzeti kisebbségek érdekeit is, ami a soknemzetiségű ország stabilitásának alapja. Utalt magyar tankerület létrehozására is. Üdvözölte a nemzeti összefogást, amit érzékel a kárpátaljai magyarság a világ magyarjai részéről. Rámutatott továbbá, a kárpátaljai magyaroknak elhúzódó válságra kell számítaniuk, amelynek átvészeléséhez támogatásra és nem hitelekre van szükség. A támogatás koordinálásában a szövetség a történelmi egyházakkal és segélyszervezetekkel bizottságot hozott létre.

– Az ember nem tudja megválasztani azt, hogy milyen korban és hová születik. Itt születtünk, itt próbálunk továbbra is megmaradni és itt fogunk helytállni, ahogy őseink is helytálltak – hangsúlyozta.

Németh Zsolt, az ország-gyűlés külügyi bizottságának elnöke alapvetőnek tartotta az anyaország és a szövetség közötti párbeszédet. Aláhúzta, megfelelő politika mellett a kárpátaljai magyar közösség a háború után gyarapodik, megmaradása pedig biztos lesz.

A beregszászi születésű Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő a kisebbségi nyelvi jogok jelentőségére helyezte a hangsúlyt, amit reményei szerint az ukrán parlament sem hagy majd figyelmen kívül.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő rámutatott, az egész külhoni magyarság számára a tét az, hogy megmarad-e területein vagy tovább folytatódik az a zsugorodás, sorvadás, amely közel száz esztendeje tart. Beszélt a nemrég meghirdetett erdélyi segélyezési akcióról a kárpátaljai magyarság támogatásáért, melyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács indított el. – Most azért jöttünk ide, hogy szolidaritásunkkal álljunk ki itteni testvéreink mellett, és a magyar közösségek fennmaradását szolgáljuk – fogalmazott.

Dobsa István szerint béke és munka kell ahhoz, hogy a fiatalok ne menjenek el Kárpátaljáról (Fotó: Hadnagy Marcell)

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint a jelenlegi helyzetben akkor lehet eredményt elérni, ha összekapaszkodunk, ha egymásban meglátjuk a jót, ha kapcsolatot keresünk a többségi nemzet jóérzésű embereivel. Dobsa István, a magyar kulturális szövetség ifjúsági tagozatának elnöke lapunknak elmondta, ahhoz, hogy a fiatalok ne menjenek el Kárpátaljáról, békére, támogatásra, munkára, a gazdasági helyzet mielőbbi fellendítésére van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!