Külföld

2009.10.05. 06:33

Letette a fegyvert az utolsó jelentős nigériai lázadóvezér is

Oporoza - Nigéria utolsó jelentős lázadóvezére is beleegyezett abba, hogy nem harcol tovább az állami hatóságok ellen az olajlelőhelyekben gazdag Niger-deltában, és feltétlen büntetlenségért cserébe vasárnap letette a fegyvert.

MTI

Tompolo szombaton fogadta el Umaru Yar,Adua államfő amnesztiaajánlatát, amely vasárnapig volt érvényes. A lázadóvezér emberei számos támadást hajtottak végre olajipari létesítmények ellen. Vasárnap a Delta szövetségi államban található táborában adta át fegyvereit személyesen Godwin Abbe védelmi miniszternek. Rajta kívül szombaton még két másik lázadóvezér is letette a fegyvert.

A helyi lakosok, politikusok és biztonsági szakértők remélik, hogy a jelentősebb lázadóvezérek fegyverletétele stabilitást eredményez a térségben, noha maradtak még ellenállási gócok. A lázadóknak a Mozgalom a Niger-delta Emancipációjáért (MEND) elnevezésű ernyőszervezete figyelmeztetett, hogy eddig "ismeretlen" parancsnokok vették át azok helyét, akik megadták magukat, és hamarosan támadásokat indíthatnak.

Mindazonáltal a MEND meglehetősen meggyengült az amnesztiarendelet hatására.

Tompolo fegyverletételére több ezer ember gyúlt össze a táborban. A lázadóvezér szűkszavú volt végig, csak annyit mondott időnként a tömeghez fordulva, hogy "minden jó, minden rendben van", majd sírásban tört ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!