Külföld

2009.10.10. 11:41

Lezárult a lengyel ratifikációs folyamat, az államfő aláírta a lisszaboni szerződést

Napló - Lech Kaczynski lengyel államfő aláírta szombaton a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányát.

Kiss Nikolett

"Az ír választók megváltoztatták a véleményüket, így a szerződés újjáéledt, és elhárult az akadály a ratifikáció előtt" - mondta Kaczynski, mielőtt ellátta volna kézjegyével a dokumentumot. Hangsúlyozta, hogy az EU továbbra is szuverén államok közössége, amelynek nyitottnak kell maradnia új tagok felvételére. "Már 27 tagállamunk van. Mély meggyőződésem, hogy ez nem a végleges szám (...) Az EU, amely példa nélküli sikerű kísérlet az ember történetében, nem zárkózhat el azok - a balkáni országok és Grúzia - elől, akik szeretnének csatlakozni" - tette hozzá.
Az ünnepélyes varsói ceremónián jelen volt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Fredrik Reinfeldt, az EU soros elnökségét betöltő Svédország kormányfője és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is.
A lengyel parlament 2008 áprilisában adta áldását a Lisszaboni Szerződésre, az euroszkeptikus lengyel elnök azóta halogatta a dokumentum aláírását. Azt ígérte, ha a megismételt írországi népszavazáson elfogadják a szerződést, aláírja a ratifikációs okmányt. Október 2-án az írek meggyőző - kétharmados - többsége az EU-szerződés elfogadása mellett szavazott. A szombati aláírással lezárult a lengyel ratifikációs folyamat. 
Az EU intézményrendszerét megreformáló Lisszaboni Szerződés hatályba lépéséhez már csak Václav Klaus cseh államfő aláírása hiányzik. Klaus pénteken jelentette be, hogy mentességet akar kapni a Lisszaboni Szerződés részét alkotó általános emberi jogok listájának alkalmazása alól, mert ellenkező esetben a dokumentum "a jogbiztonság romlásához és a kialakult vagyonjogi viszonyok megkérdőjelezéséhez" vezet.
(MTI)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!