Külföld

2011.03.30. 06:13

Líbia: visszafoglaltak egy stratégiai kikötővárost a kormányerők

Rász-el-Unúf - A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők visszafoglalták szerda délelőtt Rász-el-Unúfot, a líbiai kőolajexportban is jelentős szerepet játszó, stratégiai fontosságú kikötővárost - közölték helyszíni forrásból.

MTI

Helyszíni jelentések szerint a lázadók ismét visszavonultak a városból az onnan 130 kilométernyire keletre fekvő Brega felé. A felkelők soraiban harcoló egyik fegyveres elmondta, hogy a kormányerők rakétatüzet zúdítottak állásaikra, ezért kénytelenek voltak visszavonulni.

A felkelők három napja foglalták vissza a lázadás központja, a keleti Bengázi és a Kadhafi-erők kezén lévő főváros, Tripoli között majdnem félúton fekvő Rász-el-Unúfot a kormányerőktől. Kadhafi serege azonban ismét ellentámadásba lendült, és - a március eleji offenzíva után immár másodszor - kiszorította a városból a lázadókat.

A lázadóknak jórészt könnyűfegyvereik vannak, és platós terepjárókon közlekednek. Azt mondják, nem tudják felvenni a harcot a Kadhafihoz hű haderő tűzerejével és hatótávolságával.
Elsősorban fegyvereket kért a nemzetközi közösségtől a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa az észak-afrikai ország helyzetével foglalkozó keddi londoni nemzetközi konferencián. Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet ugyanaznap kijelentette: nem lehet kizárni, hogy Washington - Kadhafi távozását elősegítendő - felfegyverzi a líbiai felkelőket.


A felkelők menekülnek két városból

Kairó - A Moammer Kadhafihoz hű kormányerők támadásai miatt a líbiai felkelők sietve hagyják el Brega és Rasz-el-Unúf városát, és kelet felé, Bengázi irányába hátrálnak - jelentették szerdán
arab tévéállomások.

A híradások szerint az ellentámadásba lendült hadsereg harckocsikat és tüzérséget vetett be a felkelők ellen, s ez pánikot okozott a lázadók soraiban, akik kedden gyakorlatilag nem kaptak támogatást a nyugati szövetség légierejétől. A keddi hírek még arról szóltak, hogy a lázadók elfoglalták Kadhafi szülővárosát, Szirtet, és nyomulnak nyugati irányban, Tripoli felé. Szerdára virradóra a nyugati koalíció gépei szemmel láthatóan kevesebb bevetést hajtottak végre Líbia légterében, s csak francia gépek mértek néhány csapást a líbiai hadsereg légvédelmi ütegeire és fegyverraktáraira Tripolitól délre, illetve délnyugatra.


Az al-Arabíja hírtévé szerint a Ben-Dzsavád városát elhagyó ellenzék seregének parancsnokai arra kérték a Nyugatot, hogy több légicsapást mérjenek a Kadhafihoz hű csapatokra. "A városért vívott harcokban nyugati segítség nélkül maradtak a felkelők, akik francia államfőhöz fordultak támogatásért: Nicolas Sarkozy hol vagy? " - kérdezte az arab hírcsatorna.

A kormánycsapatok ezzel egy időben szorosabbra vonták az ostromgyűrűt a felkelők ellenőrzése alatt álló, a fővárostól nyugatra fekvő Miszráta városánál. A lázadók itt sem kaptak légi támogatást az amerikai harci gépektől, amelyek korábban a líbiai parti őrség három hajóját tették harcképtelenné.


Robbanások Tripoliban Kadhafi főhadiszállásánál

Két nagy erejű robbanás történt kedd éjszaka Tripoliban, Moammer Kadhafi líbiai vezető Bab al-Azizija főhadiszállásának körzetében, a főváros délkeleti részében - jelentette az al-Arabíja arab hírtévé.

Korábban is hallatszottak nagyobb robbanások Tripoliban a nap folyamán, amelyek a líbiai állami tévé jelentése szerint "a gyarmatosító, keresztes agresszorok" bombavetéseinek következménye.
A Reuters brit hírügynökség Tripoli központjában tartózkodó tudósítója ugyanakkor arról számolt be, hogy kedden éjszaka viszonylagos nyugalom volt a líbiai fővárosban, s nem hallottak robbanásokat. Az újságíró nem zárta ki, hogy lehetett robbanás Kadhafi főhadiszállásánál, de nem hallatszottak olyan kísérőzajok, mint az eddigi légitámadások során.

OLDALTÖRÉS: Obama nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését









Obama nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését


Barack Obama amerikai elnök kedden az NBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését.









Obama nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését


Barack Obama amerikai elnök kedden az NBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését.









Obama nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését


Barack Obama amerikai elnök kedden az NBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését.

Az elnök szerint jelenleg még tart a lázadók és a Kadhafi-rezsim szembenállásáról begyűjtött értesülések értékelése. Barack Obama kifejezte meggyőződését, hogy a líbiai vezető a katonai és a diplomáciai nyomás hatására végül lemond a hatalomról. Mint mondta, a nemzetközi koalíció által indított hadművelet hatására Kadhafi defenzívába szorult.
   
Obama ugyancsak kedden, az ABC csatornának úgy fogalmazott: Kadhafi és belső köre érzi "hogy szorul körülöttük a hurok, és hogy napjaik meg vannak számlálva."
   
"Át kell gondolniuk, hogy mik lesznek a következő lépéseik. De mindig is világos voltam afelől, hogy egyes kérdések nem képezhetik alku tárgyát. Ki kell vonulnia Miszrátából és más városokból, vissza kell lépnie a csapatai iránti tiszteletből" - mondta az amerikai elnök.
   
Obama hangsúlyozta, hogy Líbia kivételes eset és a világnak nem kellene elvárnia, hogy az Egyesült Államok minden egyes humanitárius katasztrófa esetén beavatkozzon. Kijelentette, hogy a líbiai beavatkozás példáját nem terjeszti ki Szíriára. Líbiáról szólva megismételte, hogy a katonai fellépéshez megvolt a kellő nemzetközi felhatalmazás, mások mellett az arab országok részéről is, s adott volt egy kegyetlen diktátor, aki kész lett volna ezreket lemészárolni.
Az amerikai elnök kételyét fejezte ki, hogy ugyanezek a feltételek egy másik ország esetében is megismétlődnének. Hangsúlyozta, hogy a líbiai politikáját nem kell Obama-doktrínának tekinteni.
Obama szerint ha Kadhafi jelét adja annak, hogy kész a távozásra, a nemzetközi közösségnek kell majd eldöntenie, hogy "mi a megfelelő módja annak, hogy ezt elősegítsük". Figyelmeztetett rá ugyanakkor, hogy ez nem történik majd egyik napról a másikra.

Obama szerint az amerikai kormányok a sorozatos nemzetközi válságok megoldásából az elvárhatónál nagyobb mértékben vették ki részüket.
"Feltételezem, hogy a dolgok egy kissé elsimulnak a következő években. De közben ezért kell valamit kezdenem a szemem alatti táskákkal" - mondta Obama az amerikai szerepvállalásra utalva.
Az amerikai elnök elmondta: lefekvés előtt minden éjjel imádkozik azért, hogy helyes döntéseket hozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!