Külföld

2017.03.23. 19:45

Nem téma a terrorizmus Londonban - Magyarok mesélnek a hangulatról

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára a szerdai londoni merényletet, amelynek három halálos áldozata és húsznál több sebesültje volt. Meghalt a merénylő, az 52 éves, Délkelet-Angliában született Khalid Masood is.

Penk Tímea

A Naplónak sikerült felvennie a kapcsolatot Londonban élő magyarokkal. A pápai Wellner József már nyolc éve él ott, rakodóként dolgozik. A terrortámadáskor otthon volt, a közösségi médián keresztül értesítette ismerőseit, hogy biztonságban van.

A felvételen a London Bridge környéke látható a merénylet másnapján. Már mindenki dolgozik, megy tovább az élet
Fotó: Wellner József

- Ismerőseimtől hallottam a történtekről a Facebookon, egyikük közvetlenül a helyszín mellett dolgozik, hazaküldték őket az irodából. Később a televízió már az élő közvetítéseket mutatta.

Elmondása szerint nem fordult meg a fejében, hogy emiatt hazaköltözzön, a család ugyan érdeklődött, hogy minden rendben van-e, de ők sem könyörögtek azért, hogy otthagyja Londont. - Ez jelenleg mindenhol benne van a pakliban, még Magyarországon is, csak itt talán nagyobb az esélye - véli.

- Évek óta így élnek itt az emberek, de nem törődnek vele. A sajtó, az újságok mindig korrekten tájékoztatnak, nem riogatnak, nem túloznak. Ma már mindenki dolgozik, megy tovább az élet, különösebb rendőri jelenlétet sem lehet észrevenni. Itt az emberek előre néznek, nem visszafelé mutogatnak és keseregnek.

A pápai Wellner József nyolc éve él Londonban. Nem fordult meg a fejében, hogy a terrorveszély miatt hazaköltözzön
Fotó: a család

Schieber Balázs 12 éve dolgozik Angliában, ebből 11 évet Londonban töltött. Tavaly óta már Cornwallban lakik, de havonta két alkalommal feljön Londonba, ahol egy pubban van érdekeltsége, itt kapta a hírt is a terrortámadásról. - Anyukám szólt rám Magyarországról, hogy rendben vagyunk-e. Én tőle hallottam először, mi történt. A munkahelyemen, a pubban voltam, ami mindössze négy kilométernyire van a helyszíntől, de nem tudtam az egészről semmit - mondta el kérdésünkre.

- Bár az angoloknál hagyományosan tabutéma a politika, a Brexit óta több szó esik róla. Ennek ellenére sem szerda este, sem másnap nem volt a közbeszéd tárgya a támadás. Ez egy multikulturális társadalom, ahol nem keverik össze az iszlámot a terrorizmussal. Itt a londoni főpolgármester maga is muszlim vallású, és ha felszállok egy buszra, legalább nyolcféle nyelven beszélnek. A csütörtöki újságok címlapján a támadás szerepelt, de ezenkívül nem érzékeltem változást. Nincs a közbeszédben a terrorizmus, az emberek az időjárásról, a hétvégi meccsekről és a nyaralási terveikről beszélnek.

A brit fővárosban nem változik a 2014 óta érvényes terrorkészültségi szint - jelentette be Theresa May brit miniszterelnök szerda este, így továbbra is a második legmagasabb fokozat van érvényben. A brit kormányfő elmondta: a parlament melletti Westminster hídon elkövetett gázolásos merénylet kórházi ápolásra szoruló sérültjei között - tizenkét brit állampolgár mellett - három francia gyermek, valamint két román, négy dél-koreai, két görög és egy-egy német, lengyel, ír, kínai, olasz és amerikai állampolgár van.

Tudták, de nem félnek

Az itt élő emberek azt mondjak, nem engedik, hogy eluralkodjon rajtuk a felelem a hasonló támadások miatt – tájékoztatta lapunkat a megyénkből közel húsz évvel ezelőtt kivándorolt Krisztina.

A szociális szférában dolgozó fiatalasszony arról számolt be, hogy bár több rendőr van az utcán, és sokat beszélnek a történtekről, nem lehet semmi mást érzékelni.

- Voltam hét közepén a belvárosban, ahol hallani lehetett a rendőrhelikopter hangját, amely folyamatosan körözött felettünk. A belvárosban egyébként most is sokan voltak, mint mindig – mondta Krisztina. A londoniak nem engedik, hogy eluralkodjon rajtuk a félelem, folytatják az életüket, ahogyan szokták.

- Sajnos senki sem lepődött meg a terrorcselekményen, hiszen a rendőrség is azt mondta már régóta, nem az a kérdés, hogy lesz-e támadás, hanem az, hogy mikor – számolt be a magyar nő. Akikkel beszelt, mindenki elítéli a hasonló támadásokat vallási hovatartozástól függetlenül.

Brüsszelben a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metrómegállónál Fülöp belga király, Charles Michel belga miniszterelnök és az elhunytak hozzátartozóinak részvételével emlékeztek meg az éppen egy évvel ezelőtt elkövetett robbantások 32 halálos áldozatáról. Lehet kapcsolat a szerdai londoni merénylet és az egy évvel ezelőtti brüsszeli terrortámadások között - jelentette ki Julian King uniós biztos csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!