Külföld

2009.05.29. 19:19

Lukesenka: Fehéroroszország függetlenedik Moszkvától

Minszk, Moszkva - Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken Minszkben kijelentette, hogy "hazája nem hajol meg többé Oroszország előtt, és boldogulását másutt keresi" - célozva közeledésére az Európai Unióhoz.

Szausev Xénia

Lukasenka egy nappal Vlagyimir Putyin orosz kormányfő minszki látogatása után nyilatkozott, mondván, ha "nem megy Oroszországgal (...) nem fogunk panaszkodni és könnyeket ejteni, hanem másutt keressük boldogulásunkat a világban." 

Moszkva visszafogottan reagált Lukasenko szavaira. "Úgy gondolom, hogy nincs konfliktus, csupán egy kemény és emocionális reagálás nézeteltéréseinkre. Ilyesmi előfordul" - közölte Dmitrij Peszkov, Putyin miniszterelnök szóvivője. 

A helyi sajtó szerint a fehérorosz-orosz tárgyalások feszült légkörben zajlottak, mindenekelőtt a fehérorosz gazdaság állapotának moszkvai megítélése miatt. Az orosz kormány úgy döntött, hogy elhalasztja Minszk félmilliárd dolláros hitelkérelmének teljesítését, illetve csupán rubelben lett volna hajlandó a kisegítésre, amit Lukasenka visszautasított. 

A fehérorosz elnök néhány hónapja jelezte, hogy elégedetlen az Oroszországgal immár egy évtizede folyó tárgyalásokkal, amelyek a két ország szorosabb integrációját, unióját készítenék elő, s ehelyett késznek mutatkozott arra, hogy csatlakozzon az Európai Unió keleti partnerségi programjához. Ezt azonban Moszkva rossz szemmel nézi.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!