Külföld

2009.07.20. 08:56

Már az állatoknak is lehet kontaktlencséjük

Budapest - Már az állatok is kaphatnak kontaktlencsét - persze nem mindegyikük, csak azok, amelyeknek a látása annyira elhomályosult már a hályogtól, hogy lencse nélkül nem boldogulnának.

MTI

Egy bajor származású, Németország keleti részébe áttelepült kémikus, Christine Kreiner parányi vállalkozása, az S and V Technologies uralja a világpiacot az egyedi szakterületen. 

Az akrilból készült intraokuláris lencsék számos méretben készülnek, hogy kielégíthessék a legkülönbözőbb fajok igényeit is.
    
"A hályogok az állatoknál teljes vaksággal egyenértékűek, nem úgy, mint az embernél" - indokolta a beavatkozás szükségességét a vállalat állatorvosi részlegének vezetője, Ingeborg Fromberg a Yahoo brit hírportálján (www.uk.news.yahoo.com). 
    
2008-as megalapítása óta a világ legkülönbözőbb pontjáról kérték a cég segítségét - a San Diegó-i Sea World a mutatványát már végrehajtani nem képes oroszlánfóka, egy ausztrál rezervátum egy vak kenguru, egy romániai állatkert pedig egy oroszlánnőstény miatt kereste fel őket. 
    
A német lencsék több tucat házi kedvenc, versenyló, cirkuszi állat és vakvezető kutya látását adták vissza, sőt vadon élő állatokét is. A speciális, UV-sugarakat elnyelő lencsék segíthetnek az úgynevezett fejrázás szindrómában szenvedő lovaknak is. 

Bár a költségek akár több ezer euróra is rúghatnak, az állatok visszakapják régi életminőségüket, megszűnnek az átmeneti vakság okozta viselkedési zavaraik, amelyek az agressziótól a melankólián át a kiszámíthatatlanságig terjedhetnek. A szaporodás is csorbát szenvedhet a látásprobléma miatt - a Természetvédelmi Világalap (WWF) pont ezért állta egy kínai rezervátum barnamedvéin elvégzett lencseműtét számláját.
    
A műtét legfőbb nehézsége a nagytestű állatok altatása. "Ha túl sokáig fekszenek egy oldalon, túl nagy lesz a szívükre nehezedő nyomás, és ez megnehezíti a dolgunkat - mondta Fromberg. - A zsiráf feje például soha nem kerülhet a szíve alá". 
    
Kreiner azért települt át a berlini fal leomlását követően "Keletre", pontosabban a fővárostól északra fekvő Hennigsdorf városkába, mert úgy gondolta, hogy ott jobbak lesznek a körülmények új cégek alapításához. Számításai beigazolódtak, öt különböző vállalkozást indított be a húsz év alatt. Az S and V tavalyi forgalma 2,5 millió euró volt, de a tulajdonos úgy véli, hogy idén ez egyharmadával még növekedhet is. 
    
Az üzleti növekedés egyetlen korlátja, hogy kevés a műtétet végrehajtani tudó állatorvos. Ezért az üzletasszony most tanfolyamot indított, ahol a jelentkező állatorvosok állati tetemekről vételezett szemeken megtanulhatják a folyamat csínját-bínját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!