Külföld

2009.08.04. 10:35

Megduplázódott az antidepresszánsok használata az Egyesült Államokban

Washington - Megkétszereződött az antidepresszánsok használata 1996 és 2005 között az amerikai lakosság körében - jelentették be hétfőn kutatók az Archives of General Psychiatry című szaklapban közzétett tanulmányukban.

MTI

Míg 1996-ban 13 millió embernek (a lakosság mintegy 6 százaléka) írtak fel depresszió elleni szert, addig 2005-ben már 27 millió embernek (10 százalék). 

Az antidepresszív szerek szedése ebben az időszakban a népesség minden csoportjában jelentősen emelkedett, leszámítva a feketéket.
    
Nemcsak a gyógyszerrel kezelt emberek száma, hanem az egy páciensnek felírt recepteké is emelkedett: 2008-ban 164 millió receptet adtak ki az orvosok depresszió elleni szerekre, ez összesen 9,6 milliárd dolláros értéket képvisel. 

A legnépszerűbbek a paroxetin- és a fluoxetin-hatóanyagú szerek voltak.
    
Mark Olfson, a New York-i Columbia Egyetem és Steven Marcus, a philadelphiai Pennsylvania Egyetem munkatársa egy amerikai egészségügyi kutatásokkal foglalkozó kormányügynökség (U.S. Agency for Healthcare Research and Quality) 1996 és 2005 között, 50 ezer ember bevonásával készült felmérését elemezte.
    
"Ebben az időszakban az antidepresszánsokkal kezelt emberek sokkal nagyobb valószínűséggel kaptak antipszichotikus gyógyszereket is, és kisebb eséllyel vettek részt pszichoterápiában" - állapították meg.
    
A felmérés az okokat nem vizsgálta, ám a szerzők szerint egyrészt a depresszió diagnózisának és kezelésének társadalmilag elfogadottá válása, másrészt az új szerek hozzáférhetősége áll a növekedés hátterében.
    
Emlékeztetnek rá, hogy miközben a gyártók által az antidepresszánsok promóciójára szánt teljes kiadás alig emelkedett, addig a közvetlenül a fogyasztókat megcélzó hirdetések aránya 3,3 százalékról (32 millió dollár) 12 százalékra (122 millió dollár) növekedett 1999 és 2005 között.
    
Eric Caine, a New York-i Rochester Egyetem kutatója - aki nem vett részt ebben a munkában - megjegyezte: több tanulmány bizonyította, hogy a pszichoterápia ugyanolyan hatékony, ha nem hatékonyabb, mint a gyógyszeres kezelés.
    
A szerzők felidézik azt is, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) 2005-ben elrendelte, hogy a depresszió elleni szerek használati útmutatóján feketekeretes figyelmeztetésben tüntessék fel a gyerekeknél és kamaszoknál felmerült veszélyeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!