Külföld

2011.10.21. 03:19

Meghalt Kadhafi: sokkoló videó a megbukott líbiai vezető holttestéről (18+)

A szülővárosa, Szirt ellen indított végső rohamban megölték csütörtökön Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt - jelentette be az észak-afrikai ország új vezetése, az Átmeneti Nemzeti Tanács, amely szerint 42 év diktatúra után "történelmi pillanatot" él át Líbia.

MTI


Sokkoló videó a halott Kadhafiról (18+)

Az Al Jazeera televízió exkluzív felvételt mutatott be, amely azután készült, hogy Moammer Kadhafi meghalt Szirtben.


 Figyelem, a felvétel sokkoló, csak 18 éven felüliek és erős idegzetűek tekintsék meg!

Haslövés végzett Kadhafival egy orvos szerint

Haslövés végzett Moammer Kadhafi bukott líbiai vezetővel csütörtökön Szirtben, miután az ellene lázadó erők bevették a várost - jelentette ki pénteken az az orvos, aki megvizsgálta a holttestet.
Az ezredes halálának körülményeiről egymásnak ellentmondó értesülések kaptak szárnyra. Az egyik szerint a NATO légicsapása végzett vele, egy másik szerint ellenállás közben érte a halál, a harmadik szerint pedig elfogása után lőtték agyon.
Ibrahim Tika doktor az al-Arabíja televíziónak nyilatkozva elmondta: a végzetes lövedék átfúrta az ezredes bélfalát, és valójában ez okozta a halálát. Kadhafi fejét is találat érte, de az a golyó távozott onnan - fűzte hozzá az orvos. 
Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője az ezredes haláláról azt mondta: az elfogott Kadhafit egy kisteherautóval akarták kórházba szállítani, de tűzpárbaj tört ki, és ekkor érte a fején a halált okozó lövedék. 
Tika doktor megvizsgálta Kadhafi Muataszim nevű fiának a holttestét is, és a vérminták alapján megállapította, hogy a férfit az apja után ölték meg.


Dzsibril: DNS-mintát vettek Kadhafi holttestéből

DNS-mintát és vért vettek a líbiai hatóságok a csütörtökön megölt Moammer el-Kadhafi megbuktatott vezető holttestéből - közölte Mahmúd Dzsibril, az arab országot kormányzó Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője.

Dzsibril Tripoliban tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy a szakértők a bukott diktátor hajából is mintát vettek, ám az nem bizonyult valódinak. Ez megerősíteni látszik azt a széles körben elterjedt híresztelést, amely szerint az észak-afrikai országot 42 éven át vaskézzel irányító Kadhafi ezredes hajbeültetésen esett át. Az ÁNT-vel kapcsolatba lépett a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, amely emberiesség elleni bűnök vádjával köröztette Kadhafit, és saját szakértőjével akarta megvizsgáltatni a bukott vezető holttestét a temetés előtt, de Dzsibril szerint az ÁNT jelentését megismerve végül elállt ettől. Kadhafit várhatóan pénteken, titokban temetik el. Dzsibril a sajtóértekezleten felolvasott egy igazságügyi szakértői jelentést, amely szerint Kadhafi nem tanúsított ellenállást, amikor előhúzták egy főút alatti vízáteresztő betoncsőből. A karján megsebesült Kadhafit felrakták egy kisteherautóra, amely később a volt vezető testőreinek és ellenfeleinek kereszttűzébe került. Kadhafit ekkor halálos fejlövés érte. A halottkém nem tudta megállapítani, hogy ezt melyik fél adta le - mondta Dzsibril.

Dzsibril: Kadhafi tűzpárbajban kapott fejlövést

Moammer el-Kadhafi megbuktatott líbiai vezető tűzpárbajban kapott fejlövést csütörtökön Szirt városában - jelentette ki Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője.

Dzsibril Tripoliban tartott sajtóértekezletén elmondta: Kadhafi jó egészségi állapotban volt, amikor megtalálták, s fegyver volt nála.
A hatalmától megfosztott líbiai vezetőt ezután egy kisteherautóhoz vitték. Amikor a jármű elindult, tűzpárbaj robbant ki Kadhafi hívei és ellenfelei között, s az egykori vezető fejlövést kapott - mondta Dzsibril, hozzátéve, hogy Kadhafi kórházba szállítása előtt néhány perccel meghalt.
Dzsibril szerint az igazságügyi orvosszakértő nem tudta megállapítani, hogy a végzetes fejlövést Kadhafi testőrei vagy ellenfelei adták le a volt líbiai vezetőre.

Az ÁNT más tisztségviselői hangsúlyozták, hogy nem adtak parancsot Kadhafi megölésére.
Előzőleg arab hírtelevíziók olyan videofelvételt sugároztak, amelyek tanúsága szerint Kadhafit élve fogták el az új rendszer fegyveresei. A felvételen az látható, hogy fegyveresek támogatják és próbálják álló helyzetben tartani Kadhafit, aki közben kiáltozott. A világos khakiszínű gyakorlóruhát viselő Kadhafi feje fedetlen volt, arca és válla csupa vér. Egy kis teherautóról húzták le a sebesült Kadhafit és taszigálták egy másik jármű felé.
Az egyik fegyveres pisztolyt tartott Kadhafi fejéhez közvetlen közelről, de azt már nem lehetett megállapítani, hogy meghúzta-e a ravaszt. Feltehetően ezt követően készültek a már halott Kadhafiról azok a képek és videofelvételek, amelyek korábban bejárták a világsajtót.

 
Meghalt Kadhafi

Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője megerősítette a halálhírt. Tripoliban tartott sajtóértekezletén a miniszterelnöki tisztséget ellátó Dzsibril így fogalmazott: "Hosszú ideje vártunk erre a pillanatra. Moammer Kadhafit megölték."
   
Előzőleg Abdel Háfez Goga, az ÁNT szóvivője Bengáziban is bejelentette, hogy "Kadhafit megölték a forradalmárok. "Ez történelmi pillanat, ez a zsarnokság és a diktatúra vége. Kadhafi sorsa beteljesedett" - mondta a szóvivő, hangsúlyozva, hogy Kadhafi halála véget vet a vérontásnak és a fiatalok feláldozásának. 
   


A diktátor halálhírére Tripoli, Bengázi és Szirt lakosai az utcára vonultak ünnepelni. Az autósok egyfolytában kürtöltek, ismeretlenek ölelgették egymást, mások pedig a levegőbe lövöldöztek.
   
Az amerikai külügyminisztérium, illetve védelmi minisztérium, valamint a NATO még nem erősítette meg a Kadhafi halálról szóló értesüléseket. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azonban közös nyilatkozatában máris felszólította az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy törekedjen a széles alapokon nyugvó megbékélés folyamatára, ebbe vonja be valamennyi líbiait, tegye lehetővé az országban a demokratikus, békés és átlátható átmenetet.
   
A 69 éves Kadhafinak augusztus 27-én veszett nyoma. Halálának körülményeiről egyelőre ellentmondásos értesülések keringenek. Az egyik szerint a NATO légicsapása végzett vele, egy másik szerint ellenállás közben érte a halál, a harmadik szerint pedig elfogása után lőtték agyon.
   


A Szirtben az utolsó búvóhelyükre beszorult kadhafisták ellen reggel nyolckor indult a végső támadás, és másfél óra múlva be is fejeződött. A kezdetekor öt teherautó próbált meg elmenekülni a tengerparti főúton, de az ostromlók tüzet nyitottak rájuk, és mintegy húszat megöltek a kadhafisták közül. A NATO harci gépei is megtámadták a konvojt, és megsemmisítettek két gépkocsit, de azt a nápolyi műveleti központban nem tudták megmondani, hogy Kadhafi is ott volt-e ezek közül az egyiken.
   
Miszráta katonai tanácsa azt közölte, hogy a harcosai elfogták Kadhafit. Abdel-Bászit Harún parancsnok viszont azt állította, hogy az elkergetett vezető meghalt, amikor a konvojt légicsapás érte.
   
Ahmed Bani katonai szóvivő Tripoliban azt mondta az al-Dzsazíra hírtévének, hogy a sebesült Kadhafival nem a légicsapás végzett, hanem "megpróbált ellenállni a forradalmi erőknek, ezért leszedték".
   
Az Átmeneti Nemzeti Tanács szóvivője szerint a reggeli összecsapásokban megsebesült Kadhafit a felkelők elfogták. A haláláról Abdel Háfez Goga azt mondta, hogy "Kadhafi a forradalmárok kezétől halt meg... elérte a végzete".
   
A líbiai televízió bemutatta azt a helyet, ahol állítólag megtalálták Kadhafit. A képeken két nagy vízvezetékcső látható, amelyet katonák vesznek körül egy autópályánál. A vezetékek betonfalára az "aljas Kadhafi" és az "Allah nagy" feliratokat írták ki festékszóróval. Az al-Dzsazíra arab hírtévé viszont olyan felvételeket is közölt, amelyeken az adás szerint Kadhafi véres holtteste látszik, amint a földön vonszolják.
   
Musztafa Muhammed Abdel Dzsalíl, az ÁNT vezetője - de facto államfő - közölte, hogy lelőtték Kadhafi Muataszim nevű fiát Szirtben, "mivel ellenállást tanúsított, amikor el akarták fogni". A Szabad Líbia tévé viszont úgy tudja, hogy elfogták Muataszimot, csakúgy mint Manszúr Daut, a Kadhafi-rezsim belbiztonsági szolgálatának vezetőjét és Abdallah Szenuszit, a líbiai titkosszolgálatok igazgatóját.
   
Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió értesülései szerint Kadhafi holttestét a miszrátai mecsetben terítették ki. Az al-Arabíja hírtelevízió viszont úgy tudja, hogy egy miszrátai üzletközpontba vitték a holttestet. Egy Kadhafi-párti tévécsatorna viszont internetes oldalán hevesen tagadta, hogy az ezredest elfogták vagy megölték volna. Kadhafi "jó egészségnek örvend", az egész "csak pletyka, és nem ez az első alkalom, hogy hasonló félretájékoztatáshoz folyamodtak" - írta a honlap.
   
Líbiát 2011. február közepén érte el az arab világban felerősödött tiltakozási hullám, a Kadhafi távozását követelő ellenzékiek néhány napon belül több várost elfoglaltak. Kadhafi azonban közölte, hogy helyén marad, s kész a mártírhalálra, ugyanakkor bevetette a hadsereget az ellenzéki előretörés feltartóztatására. Kadhafi ellen - aki korábban "az arab uralkodók doyenjének, az afrikai királyok királyának és minden muszlim imámjának" nevezte magát - 2011. június 27-én a Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűntettek miatt elfogatóparancsot adott ki.

 






 

OLDALTÖRÉS: Egy videofelvétel szerint Kadhafit élve fogták el

 

 

 

 


 

Egy videofelvétel szerint Kadhafit élve fogták el

Egy, az arab hírtelevíziókban sugárzott videofelvétel tanúsága szerint Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt élve fogták el az új rendszer fegyveresei csütörtökön.
A felvételen az látható, hogy fegyveresek támogatják és próbálják álló helyzetben tartani Kadhafit, aki közben kiáltozott. A világos khakiszínű gyakorlóruhát viselő Kadhafi feje fedetlen volt, arca és válla csupa vér. Egy kis teherautóról húzták le a sebesült Kadhafit és taszigálták egy másik jármű felé.
Az egyik fegyveres pisztolyt tartott Kadhafi fejéhez közvetlen közelről, de azt már nem lehetett megállapítani, hogy meghúzta-e a ravaszt. Feltehetően ezt követően készültek a már halott Kadhafiról azok a képek és videofelvételek, amelyek korábban bejárták a világsajtót.
Kadhafi utolsó óráit az őt elfogó fegyveresek elmondása, a videók és a helyszín alapján így lehet rekonstruálni:

Líbia egykori nagyhatalmú vezetője néhány tucat testőrével és Abu Bakr Júnisz Dzsaber volt védelmi miniszterrel röviddel a csütörtöki ima előtt megpróbált kitörni rejtekhelyéről, Szirtből. Tizenöt, nehéz géppuskákkal felszerelt kisteherautóval nyugat felé indultak, de feltehetően a NATO egyik helikoptere vagy vadászgépe megtámadta a konvojt helyi idő szerint délelőtt fél kilenckor.
Az autókat gyakorlatilag telitalálat érte, az összetört és kiégett roncsok Szirttől több mint három kilométerre nyugatra, egy áramelosztó alállomás mellett, mintegy 20 méterre a főúttól feküdtek, mintegy ötven holtesttel bennük. Kadhafi és maroknyi testőre azonban túlélte ezt is, és megpróbált elrejtőzni a főút alatt húzódó két vízáteresztő betoncsőben.

Egy csapat fegyveres azonban a menekülők nyomában volt. Az egyik fegyveres, bizonyos Szálem Baker beszámolója szerint Kadhafi egyik testőre előbújt, és fegyverét a levegőben lengetve azt kiabálta, hogy megadják magukat. Amikor az üldözők közelebb értek, akkor viszont rájuk lőtt. Ezt követően feltehetően maga Kadhafi megparancsolta neki, hogy tegye le a fegyvert, mert abbahagyta a tüzelést, és kiabálni kezdett, hogy itt van Kadhafi is, aki megsebesült.
A fegyveresek az egyik vezetékből kivonszolták a vérző Kadhafit, aki eközben azt kiabálta, hogy "Mi a baj? Mi a baj? Mi folyik itt?". Ekkor Kadhafi már sebesült volt, a lábán és a hátán is - mondta Baker.
Egy másik szemtanú, Omran Dzsuma Savan ugyanígy mondta el a történetet, csak annyit fűzött még hozzá, hogy az utolsó pillanatban az egyik testőr mellkason lőtte a volt vezetőt.

Az interneten közzétett fotókon az áteresz egyik bejáratánál három, a másiknál négy holttest látható, ők valószínűleg Kadhafi testőrei voltak. A nyílások felett "aljas Kadhafi" és az "Allah nagy" feliratokat írták ki festékszóróval.
Erről a helyszínről Szirtbe vitték vissza a még mindig életben lévő Kadhafit. A láthatóan kábult és vérző Kadhafi kezeivel még gesztikulált, miközben a dühös tömeg leráncigálta egy kis teherautóról. Ütötték, haját húzták és feltehetően ekkor dördült el a fejlövés, amely végzett a volt líbiai vezetővel.

Párizs: a francia légierő tartóztatta fel Kadhafi konvoját

A francia légierő azonosította és tartóztatta fel azt a konvojt, amelyben Moammer Kadhafi megpróbált elmenekülni Szirtből - közölte csütörtökön Párizsban Gérard Longuet védelmi miniszter.
A több tucat járműből álló konvojt "akkor tartóztatták fel, amikor menekülni próbált Szirtből, valószínűleg Bani
Valíd felé, de a gépjárműveket nem a francia beavatkozás semmisítette meg" - mondta a párizsi hivatalában tartott sajtótájékoztatóján Gérard Longuet miniszter. Tájékoztatása szerint a Kadhafi-ellenes líbiai fegyveresek ezt követően léptek közbe, s megsemmisítették azokat a járműveket, amelyek egyikében Kadhafi volt.
"Olyan információkat kaptunk, hogy mintegy nyolcvan terepjáróból álló, nagyon jelentős csoport próbált elmenekülni Szirtből" - hangsúlyozta Longuet. Hozzátette, hogy egy francia Mirage-2000-est arról tájékoztatott a NATO integrált vezérkara, hogy meg kell akadályoznia a konvoj továbbhaladását. A francia gép támadása következtében a konvoj kettévált, s a járművek egy része belefutott az Átmeneti Nemzeti Tanács egyik egységébe.
"Az összecsapásban járművek semmisültek meg, emberek sebesültek és haltak meg. Ebben a konvojban, mint utóbb megerősítették, utazott Kadhafi" - mondta Longuet.

Lapozzon! 

 


OLDALTÖRÉS: Egyelőre tisztázatlanok Kadhafi halálának pontos körülményei

 

 

 

 

 


 

Egyelőre tisztázatlanok Kadhafi halálának pontos körülményei

Moammer Kadhafi volt líbiai vezető halálát gyakorlatilag biztosnak veszik, de magának a halálnak a körülményeiről ellentmondásos értesülések keringtek csütörtökön. Az egyik szerint a NATO légicsapása végzett vele, egy másik szerint ellenállás közben érte a halál, a harmadik szerint pedig elfogása után lőtték agyon.

A Szirtben az utolsó búvóhelyükre beszorult kadhafisták ellen reggel nyolckor indult a végső támadás, és másfél óra múlva be is fejeződött. A kezdetekor a helyszíni tudósítások szerint öt teherautó próbált meg elmenekülni a tengerparti főúton, de az ostromlók tüzet nyitottak rájuk, és mintegy húszat megöltek a kadhafisták közül. A NATO harci gépei is megtámadták a konvojt, és megsemmisítettek két gépkocsit, de azt a nápolyi műveleti központban nem tudták megmondani, hogy Kadhafi is ott volt-e ezek közül az egyiken.

Miszráta katonai tanácsa azt közölte, hogy a harcosai elfogták Kadhafit. Abdel-Bászit Harún parancsnok viszont azt állította, hogy az elkergetett vezető meghalt, amikor a konvojt légicsapás érte.

Ahmed Bani katonai szóvivő Tripoliban azt mondta az al-Dzsazíra hírtévének, hogy a sebesült Kadhafival nem a légicsapás végzett, hanem "megpróbált ellenállni a forradalmi erőknek, ezért leszedték". 

Az Átmeneti Nemzeti Tanács szóvivője szerint a reggeli összecsapásokban megsebesült Kadhafit a felkelők elfogták. A haláláról Abdel Háfez Goga azt mondta, egy sajtótájékoztatón, hogy "Kadhafi a forradalmárok kezétől halt meg... elérte a végzete".

A líbiai televízió bemutatta azt a helyet, ahol állítólag megtalálták Kadhafit. A képeken két nagy vízvezetékcső látható, amelyet katonák vesznek körül egy autópályánál. A vezeték betonfalára az "aljas Kadhafi" és az "Allah nagy" feliratokat írták ki festékszóróval. Az al-Dzsazíra arab hírtévé viszont olyan felvételeket is közölt, amelyeken az adás szerint Kadhafi véres holtteste látszik, amint a földön vonszolják. 

Kadhafi Muataszim nevű fiát  Szirtben "lelőtték, mivel ellenállást tanúsított, amikor el akarták fogni". Ezt Musztafa Abdel-Dzsalil miniszterelnök jelentette be egy sajtótájékoztatón.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Martonyi üdvözli, hogy az ÁNT Líbia egész területére kiterjesztette fennhatóságát

 

 

 

 

 

 

Martonyi üdvözli, hogy az ÁNT Líbia egész területére kiterjesztette fennhatóságát

Martonyi János külügyminiszter üdvözölte, hogy Szirt elfoglalásával a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) az ország egész területére kiterjesztette fennhatóságát.
Az ÁNT csütörtökön jelentette be, hogy a szülővárosa, Szirt ellen indított végső rohamban megölték Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt.

Martonyi János külügyminiszter MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ez mérföldkő az új rendszer demokratikus konszolidációjának folyamatában, és lehetőséget teremt arra, hogy az ÁNT a demokratikus Líbia megteremtése érdekében helyreállítsa a rendet, megalakítsa az ideiglenes kormányt, és megkezdje az előkészületeket a választások kiírására.
Közlése szerint elengedhetetlen, hogy a bűncselekmények felderítésére, majd a felelősségre vonásra törvényes kereteken belül, jogszerűen kerüljön sor, és meginduljon a nemzeti megbékélés folyamata. Jelezte, hogy Magyarország kész az átalakulásában eddig játszott szerepét folytatva, aktívan hozzájárulni a szabad, szuverén és demokratikus Líbia megteremtéséhez, és a kétoldalú, Európai Unión belüli és más nemzetközi fórumokon megkezdett egyeztetések alapján részt venni az ország újjáépítésében.

Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács második számú vezetője is megerősítette a halálhírt. Tripoliban tartott sajtóértekezletén a miniszterelnöki tisztséget ellátó Dzsibril így fogalmazott: "Hosszú ideje vártunk erre a pillanatra. Moammer Kadhafit megölték." 

Előzőleg Abdel Háfez Goga, az ÁNT szóvivője Bengáziban is bejelentette, hogy "Kadhafit megölték a forradalmárok. "Ez történelmi pillanat, ez a zsarnokság és a diktatúra vége. Kadhafi sorsa beteljesedett" - mondta a szóvivő, hangsúlyozva, hogy Kadhafi halála véget vet a vérontásnak és a fiatalok feláldozásának. 
A diktátor halálhírére Tripoli, Bengázi és Szirt lakosai az utcára vonultak ünnepelni.

 

 




 

OLDALTÖRÉS: Kadhafi halálhírére azonnal reagált az olajpiac

 

 

 

 

 

Kadhafi halálhírére azonnal reagált az olajpiac

Azonnal reagált az olajpiac Kadhafi halálhírére, s például mintegy fél százalékkal csökkent a Crude típusú amerikai könnyűolaj ára - mondta Pálffy Gergely, az árupiaci elemzésekkel foglalkozó Solar Capital Markets Zrt. elemzője csütörtökön az MTI-nek.

Hozzátette, várakozásaik szerint az olajárak a következő napokban tovább csökkennek, így a Brent ára is, ami 111 dollár körüli volt szerdán hordónként.
Líbia a világ napi olajkitermelésének mintegy 4 százalékát adja.
Az elemző elmondta, a halálhír másik hatása az lesz, hogy csökken a nagy különbség a Brent és a Crud ára között: a határidős piacokon novemberi és decemberi kontraktusokra 30 dollár is volt különbség.
Pálffy Gergely kifejtette, a különbség 10-15 dollárra is lemehet, miközben a az OPEC azt szeretné, ha a Brent ára hordónként tartósan 100 dollár fölött maradna. A Crud azonban tartósan 85 dollár közelében maradhat, a halálhír előtti 88 dollár feletti árral szemben.

OLDALTÖRÉS: Külföldi reakciók


 


 


 

 


Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint ki kell vizsgálni Kadhafi halálának körülményeit

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint ki kell vizsgálni Moammer el-Kadhafi líbiai vezető halálának körülményeit.

Rupert Colville, a főbiztos szóvivője pénteken Genfben kijelentette, hogy "nagyon zavaróak" azok az egész világot bejáró amatőr videofelvételek, amelyek előbb élve, majd holtan mutatják a csütörtökön elfogott megbuktatott líbiai vezetőt. Halálának körülményeit valószínűleg egy már működő, az emberi jogok megsértésének líbiai eseteit vizsgáló bizottság fogja tanulmányozni.
   
"Úgy hisszük, hogy vizsgálatra van szükség. Több részletet kell tisztázni ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, valójában valamilyen harcban esett el, vagy elfogása után kivégezték" - mondta Kadhafiról a szóvivő.
   
Rupert Colville szerint egyelőre korai lenne megmondani, hogy az ENSZ vizsgáló bizottsága - amelynek tagja Philippe Kirsch kanadai bíró, a hágai Nemzetközi Bíróság első elnöke - tesz-e majd javaslatot nemzeti vagy nemzetközi szinten megvalósuló hivatalos vizsgálatra Moammer el-Kadhafi halála ügyében.

Egyiptom reméli, új fejezet kezdődik Líbia életében

Az egyiptomi kormány reményét fejezte ki, hogy Moammer el-Kadhafi megbuktatott líbiai vezető halálával új fejezet kezdődik Líbia életében.
Kadhafit csütörtökön ölték meg, amikor megpróbált elmenekülni szülővárosából, az új vezetés fegyveresei által ostromlott Szirtből. Az országát 42 éven át vaskézzel irányító Kadhafit élve fogták el, de később - pontosan nem tisztázott körülmények között - halálos fejlövés érte.
A szomszédos Egyiptom kormánya közleményében minden lehetséges segítséget felajánlott a Líbiát jelenleg kormányzó Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a demokratikus kormányzati rendszer kiépítéséhez, a forradalom céljainak megvalósításához.
Egyiptom augusztusban ismerte el hivatalosan az ÁNT-t a líbiai nép törvényes képviselőjének.
Kadhafi hatalmát közel fél éven át tartó véres felkelést követően augusztusban döntötték meg az ÁNT Tripoliba bevonuló fegyveresei. Azóta a Nemzetközi Büntetőbíróság által emberiesség elleni bűncselekmények miatt körözött egykori vezető szökésben volt.
Egyiptomban példátlan tüntetéssorozat hatására februárban lemondani kényszerült Hoszni Mubarak elnök, az országot azóta katonai tanács irányítja, s választásokat terveznek kiírni.

A Vatikán elismeri az ÁNT-t

Rabat/Vatikánváros, 2011. október 20., csütörtök (MTI/APA/AFP) - A Vatikán csütörtök este bejelentette, hogy a líbiai nép törvényes képviselőjeként ismeri el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT).
Moammer Kadhafi megdöntött líbiai vezető halála után a Vatikán azt reméli, hogy Líbia gyorsan a rendezett viszonyok útjára tér. "Egy ember halálának nem lehet örülni. Azt remélem, hogy ez az esemény az egyetértés és béke jövőjéhez vezet" - közölte Tommaso Caputo érsek, a Vatikán líbiai képviselője.
A Vatikán csütörtök este közleményben jelentette be, hogy a líbiai nép törvényes képviselőjének ismeri el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, és az ország gyors megbékélését kívánja.
A pápai nuncius elmondta, hogy a katolikus egyház folytatni akarja líbiai tevékenységét, 16 kórházban és egészségügyi intézményben van jelen, és munkáját a nép nagyra értékeli. Az országot a felkelés ideje alatt se hagyták el a rendi apácák - mutatott rá a diplomata, aki október elején Líbiában találkozott az ÁNT tagjaival.

 

NATO-főtitkár: közel került a líbiai művelet vége

Bani Valíd és Szirt elestének híre nyomán sokkal közelebbivé vált az a pillanat, amikor véget ér a líbiai nép megvédelmezését célzó küldetés - állapította meg csütörtökön közzétett nyilatkozatában Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.
Az atlanti szövetség első számú politikai vezetője közölte, hogy a műveleteket az ENSZ-szel és a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanáccsal összehangolva fogják beszüntetni.
"A NATO és partnerei sikeresen megvalósították az Egyesült Nemzetektől kapott mandátumot, amely a líbiai nép megvédését célozta" - hangoztatta Rasmussen.
"Kadhafi ezredes rémuralma 42 év után végleg lezárult. Líbia új szakaszt kezdhet történelmének hosszú, sötét fejezete után" - állapította meg a főtitkár, hangsúlyozva, hogy Líbia népe most valóban maga dönthet saját sorsáról.
Minden líbiait arra szólított fel, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és együtt munkálkodjanak "a fényesebb jövő építésén". Az Átmeneti Nemzeti Tanácshoz azzal a felhívással fordult, hogy akadályozza meg a civilek elleni megtorlásokat, és mutasson önmérsékletet a legyőzött Kadhafi-párti erőkkel való bánásmódot illetően.
Rasmussen nyilatkozata nem tért ki kifejezetten Kadhafi személyes sorsára.
Az atlanti szövetség brüsszeli székházában úgy hírlik, hogy már pénteken tanácskozást kívánnak folytatni a líbiai katonai műveletek befejezéséről. Ha James Stavridis amerikai tábornok, a NATO európai erőinek parancsnoka ilyen értelmű előterjesztést tesz, azt akár már aznap jóváhagyhatják a tagállamok NATO-nagykövetei.
A NATO március óta látta el az ENSZ Biztonsági Tanácsától kapott felhatalmazás alapján a líbiai küldetést, amelynek hármas célja volt: a líbiai légtérben a repülési tilalom érvényesítése (hogy a levegőből ne lehessen támadni a líbiai polgárháború során a lakosságot), a tenger felől a fegyverszállítási tilalom betartatása, valamint a harcok által fenyegetett civilek megvédése, erő alkalmazásával is. Ez utóbbi, harmadik célfeladat alapján hajtottak végre légi csapásokat a Kadhafi-erők katonai objektumai, illetve harci egységei ellen.


Obama üdvözölte egy "fájdalmas fejezet" lezárultát

Moammer Kadhafi halálával "egy hosszú és fájdalmas fejezet" zárult le a líbiaiak életében - jelentette ki csütörtökön Barack Obama amerikai elnök, s egyben demokratikus és toleráns ország építésére szólította fel Tripoli új hatóságait.
A Fehér Ház rózsakertjében elmondott rövid nyilatkozatában Obama hangsúlyozta, hogy a megbuktatott vezető halála után az Egyesült Államok Líbia partnere lesz, és a NATO líbiai küldetése hamarosan befejeződik.
"A Kadhafi-rezsim négy évtizeden át vaskézzel irányította a líbiaiakat. Az emberi jogokat nem ismerték el, ártatlan civileket börtönöztek be, vertek meg és öltek meg, Líbia gazdagságát elherdálták... a terrorizmusból politikai fegyvert kovácsoltak" - fogalmazott Obama.
Az amerikai elnök szerint a mostani események ismét azt bizonyítják, hogy az önkényuralmi rendszerek előbb-utóbb elkerülhetetlenül megbuknak. Az egész arab világban jogaikat követelik a tüntetők, a fiatalok határozottan elvetik a diktatúrát. "Azok a vezetők, akik megpróbálják megfosztani őket a méltóságuktól, kudarcot vallanak" - mondta Obama.
Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt a szülővárosa, Szirt ellen indított végső rohamban ölték meg csütörtökön az Átmeneti Nemzeti Tanács fegyveresei.


Szíriai ellenzék: "Aszad lesz a következő"

A szíriai ellenzék üdvözölte Moammer Kadhafi diktátor megölését, és reményét fejezte, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök uralma is véget ért.
"Kadhafi elment, a következő te leszel, Bassár" – áll a Szíriai Forradalom 2011 című Facebook-oldalon.
A honlapon Hoszni Mubarak egyiptomi és Zin el-Abidin ben Ali tunéziai exelnökök, valamint Moammer Kadhafi áthúzott képmása, valamint Aszad és Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök arcképe látható, amelyen még nem látható a piros vonal.
"Ez a zsarnokok vége" – áll az oldalon elhelyezett szövegben.
Szíriában március óta tüntetnek az állampolgárok politikai reformokat és az Aszad-rendszer végét követelve. A biztonsági erők kemény megtorlással válaszoltak a megmozdulásokra, amelyekben az ENSZ adatai szerint 3000 ember halt meg.

EU-vezetők: Kadhafi halálhíre az önkény korszakának végét jelenti

A Moammer Kadhafi haláláról szóló hírek azt jelzik, hogy véget ért az önkényuralom és az elnyomás időszaka, amelytől oly hosszú ideig szenvedett a líbiai nép - hangsúlyozta csütörtök délután közzétett közös nyilatkozatában Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A brüsszeli állásfoglalás szerint Líbia most új lapot kezdhet saját történelmében, és elindulhat az új, demokratikus úton.
   
Van Rompuy és Barroso felszólította a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy törekedjen a széles alapokon nyugvó megbékélés folyamatára, ebbe vonja be valamennyi líbiait, tegye lehetővé az országban a demokratikus, békés és átlátható átmenetet.
   
Az EU-nyilatkozat közzétételekor az új líbiai kormányzat részéről már bejelentették, a NATO részéről azonban még nem erősítették meg Kadhafi halálhírét.

 

Sarkozy: jelentős lépés Líbia felszabadulásához

Líbia felszabadulása "jelentős állomásának" nevezte  csütörtökön Nicolas Sarkozy francia elnök Moammer Kadhafi halálát, s úgy ítélte meg, hogy  korszak kezdődött  a líbiai nép számára,  az egységben és a szabadságban megvalósuló megbékélés korszaka".

"Moammer Kadhafi halála jelentős állomása annak a harcnak, amelyet a líbiai nép folytat több mint nyolc hónapja azért, hogy felszabaduljon a diktatórikus és erőszakos rezsim alól, amelyet több mint negyven évig kényszerítettek rá" - olvasható az Elysée-palota közleményében. 
Franciaország az első ország, amely hivatalosan elismerte a bukott líbiai vezető ellenzékét tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanácsot, s Nagy-Britanniával együtt márciusban kezdeményezője volt a Kadhafi-rezsim bukását felgyorsító NATO-beavatkozásnak.


Cameron: most az áldozatokra kell emlékezni

Moammer Kadhafi halálának napján a néhai líbiai diktátor áldozataira kell emlékeznie a világnak - mondta csütörtök este a brit miniszterelnök. Külügyminisztere szerint Kadhafi halálhíre lerövidítheti a líbiai hadműveleteket.

David Cameron kormányfő a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában az áldozatok között említette annak az amerikai repülőgépnek az utasait, amelyet 1988 karácsonya előtt robbantottak fel Skócia légterében.
 Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépén 1988. december 21-én időzített pokolgép robbant a skóciai Lockerbie kisváros felett. A líbiai titkosszolgálatnak tulajdonított merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas és a roncsok által jelentős részben letarolt skóciai városka 11 lakója.

Cameron csütörtöki nyilatkozatában megemlítette azoknak a merényleteknek az áldozatait is, amelyeket az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) követett el Líbiából beszerzett Semtex robbanószerrel. 
A brit miniszterelnök külön megemlékezett Yvonne Fletcher rendőrnőről is. Yvonne Fletcher 1984. április 17-én Líbia londoni nagykövetsége előtt emigráns líbiai ellenzékiek tüntetésének rendjére ügyelt, amikor a képviselet épületéből valaki egy géppisztollyal agyonlőtte.

David Cameron csütörtök esti nyilatkozata szerint ugyanakkor meg kell emlékezni arról a számtalan líbiairól is, aki "ennek a brutális diktátornak és rezsimjének" esett áldozatul. 
A kormányfő szerint a líbiai népnek Kadhafi halálhíre nyomán még nagyobb esélye nyílik egy erős, demokratikus ország felépítésére. A líbiai hadműveletekben vállalt brit katonai szerepre utalva Cameron hozzátette: büszke arra, hogy Nagy-Britannia elősegítette ennek lehetővé válását.

William Hague brit külügyminiszter Nagy-Britannia és a NATO további líbiai katonai tevékenységéről szólva csütörtök este a BBC televíziónak azt mondta: Kadhafi halála "sokkal közelebb" hozhatja a líbiai hadműveletek befejezésének lehetséges időpontját.

Hague ugyanakkor nem bocsátkozott előrejelzésekbe arról, hogy ennek ideje mikor jöhet el. Kijelentette: a hadműveletek addig tartanak, amíg folytatásukat a líbiai lakosság biztonságának garantálása indokolja, vagy amíg a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács nem kéri leállításukat.

Arra a felvetésre, hogy nem kell-e tartani polgárháború kitörésétől Líbiában, Hague azt mondta: nyilván erőfeszítéseket kell tenni Líbia stabilizálására, ám a líbiai helyzet "fényévekre van" például az 2003-as invázió után Irakban kialakult állapotoktól. Líbiában nincsenek megszálló külföldi katonai erők, a líbiai polgári infrastruktúra zöme nem szenvedett károsodást a harcokban, az üzletek és az iskolák nyitva vannak - mondta a brit külügyminiszter.

William Hague ugyanakkor határozott nemmel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy a líbiai fejlemények nyomán valószínűbbé vált-e egy esetleges külső intervenció Szíriában. "Szíria esetében nem merült fel a katonai beavatkozás kérdése" - fogalmazott. A miniszter szerint a líbiai katonai fellépést az Arab Liga egyértelmű felhívása előzte meg, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa világos felhatalmazást adott a hadműveletekre, ám mindezek nem vonatkoznak Szíriára.
A szíriai helyzet egyébként is "sokkal összetettebb", mint a líbiai - tette hozzá.

OLDALTÖRÉS: Nem erősítették meg Kadhafi halálhírét







A NATO nem erősítette meg Kadhafi elfogásának, illetve halálának a hírét







A NATO nem erősítette meg Kadhafi elfogásának, illetve halálának a hírét







A NATO nem erősítette meg Kadhafi elfogásának, illetve halálának a hírét

A NATO csütörtök délutáni első tájékoztatásában nem tudta megerősíteni Moammer Kadhafi volt líbiai vezető elfogásának, illetve halálának a hírét.

Az atlanti szövetség brüsszeli székházában közölték: aznap reggel a NATO légiereje Szirt térségében csapást mért két olyan katonai járműre, amelyet a Kadhafi-párti erők használtak. A két jármű egy nagyobb, mozgó járműcsoport része volt - tették hozzá.
A NATO ellenőrzi és elemzi az értesüléseket, később további tájékoztatás várható.

Az új líbiai vezetés fegyveresei csütörtök délelőtt felmorzsolták a Szirtet védő, Kadhafihoz hű erők utolsó állásait - jelentette be egy katonai parancsnok. 

A bukott líbiai vezető, Moammer Kadhafi szülővárosának és a mögötte felsorakozó erők utolsó ellenállási gócpontjának a teljes bevétele karnyújtásnyira van. Huszein Abdesz-Szalám alezredes közölte: "elérkezett a csata utolsó napja, néhány órán belül bejelentjük Szirt elestét".

A döntő roham reggel nyolc órakor kezdődött, és a katonák másfél órával később benyomultak a még a kadhafista erők kezén lévő utolsó városnegyedbe

A katonák a városban házról házra járva kutatnak a Kadhafihoz hű fegyveresek után, akik közül sokan igyekeznek menekülni. 

Szirt szinte napra pontosan két hónappal azután került az új líbiai vezetés erőinek a kezére, hogy elfoglalták a fővárost, Tripolit. Az ezredeshez hű erők ezt követően is heves ellenállást tanúsítva védték Szirtet, ami miatt a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) nem jelentette a teljes győzelmet és az ország  egészének a felszabadítását a nyolc hónapja tartó polgárháború után.










OLDALTÖRÉS: Moammer Kadhafi líbiai vezető portréja








Moammer Kadhafi líbiai vezető portréja

Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt elfogták, és röviddel később életét vesztette - közölte csütörtökön az új rendszer katonáinak egyik parancsnoka és egy tv-állomás. Egy Kadhafihoz hű televízió cáfolta mind az elfogás, mind a halál hírét.








Moammer Kadhafi líbiai vezető portréja

Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt elfogták, és röviddel később életét vesztette - közölte csütörtökön az új rendszer katonáinak egyik parancsnoka és egy tv-állomás. Egy Kadhafihoz hű televízió cáfolta mind az elfogás, mind a halál hírét.








Moammer Kadhafi líbiai vezető portréja

Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt elfogták, és röviddel később életét vesztette - közölte csütörtökön az új rendszer katonáinak egyik parancsnoka és egy tv-állomás. Egy Kadhafihoz hű televízió cáfolta mind az elfogás, mind a halál hírét.


Az MTVA-Sajtóadatbank portréja:
   
Kadhafi 1942. június 9-én született a Szirt város környékén lévő sivatagos vidéken egy földműves család legkisebb gyermekeként.
   
Hagyományos vallásos nevelést kapott, s iskolatársai egy kis csoportjával militáns forradalmi sejtet szervezett, amelynek végső célja a hatalomátvétel volt. Példaképének Gamal Abdel Nasszert, a szomszédos Egyiptom elnökét tekintette, akinek jelszavai és céljai között szerepelt az arab egység megteremtése is. 1961-ben politikai tevékenysége okán eltávolították az iskolából. Ezután jó eredménnyel végezte el a jogi szakot, majd 1963-ban felvételt nyert a bengázi katonai akadémiára. Itt néhány barátjával a nyugatias királyság megdöntésére szervezett titkos csoportot. 1965-ben befejezte a katonai iskolát, és az Egyesült Királyságba küldték további kiképzésre, a Royal Military Academy Sandhurst katonai akadémiára. Egy évvel később rádiós tisztként tért vissza hazájába.
   
1969. szeptember 1-jén tisztek egy kis csoportja Kadhafi vezetésével államcsínyt követett el Idrísz király ellen, amíg az Törökországban tartózkodott gyógykezelésen. Az új uralkodó Idrísz unokaöccse, a koronaherceg lett. Azonban hamar kiderült: a tisztek nem tudnak osztozni az új királlyal a hatalmon, s még aznap házi őrizetbe került, hivatalosan elmozdították trónjáról, és kikiáltották a Líbiai Arab Köztársaság létrejöttét. Kadhafi ennek alapján használja a Forradalom Testvéri Vezére és Útmutatója nevet. Ugyanakkor nem nevezte ki magát tábornoknak, hanem elfogadta ünnepélyes előléptetését ezredessé. Saját szavaival: ahol egy ezredes vezethet egy országot és a hadsereg főparancsnoka lehet, ott "a hatalom a nép kezében van".
   
Új rendszerét az arab nacionalizmusra épülő közvetlen, népi demokratikus jóléti államnak képzelte el. Az általa "iszlám szocializmus"-nak nevezett államfelfogás a kis magántulajdont engedélyezte, a nagyobb üzemeket állami kézben tartotta. Új iszlamista törvényeket hozott, betiltva az alkoholt és a szerencsejátékokat. 1975 és 1979 között jelent meg három kötetben az eszméit összefoglaló Zöld könyv. 1970-ben bezáratta a brit és amerikai katonai támaszpontokat, 1973-tól államosította a külföldi olajvállalatokat. 1977-ben létrehozta a Líbiai Arab Szocialista Nagy Népi Közösséget (Államot).
   
Kadhafi az arab egység szószólójává vált, az arab államok egységes arab nemzetbe való tömörülését szorgalmazta. Támogatta a pániszlám törekvéseket (tágabb együttműködés az iszlám országok között). 1972-ben bejelentette az arab köztársaságok (Líbia, Egyiptom, Szíria) föderációjának megalakulását, a három állam azonban nem tudott megállapodni az egyesülés feltételeiről. 1974-ben Tunézia elnökével, Habib Burgibával írt alá egyesülési megállapodást, de ez is életképtelennek bizonyult, a két ország között hosszú távú ellenségeskedés alakult ki.
   
Támogatta a Palesztinai Felszabadítási Szervezetet (PFSZ), de megromlott a viszonya Egyiptommal, amikor az 1979-ben békét kötött Izraellel. Legfőbb támogatója volt az 1972-es müncheni olimpián mészárlásba fúló emberrablást elkövető Fekete Szeptember terrorcsoportnak, az Egyesült Államok pedig közvetlen felelősséggel vádolta az 1986-os berlini diszkórobbantásért, amelynek 3 halálos áldozata és több mint 200 sérültje volt, köztük több ott állomásozó amerikai katona.
   
A nyugati világ és Líbia közötti fennálló feszültség Ronald Reagan elnöksége alatt érte el a csúcspontját, aki kísérletet tett a líbiai diktátor leváltására, s a "Közel-Kelet veszett kutyájának" nevezte Kadhafit. 1986 márciusában, a líbiai felségvíznek deklarált Szidra-öböl ügyében fennálló vita idején az Egyesült Államok líbiai olajszállító hajókat támadott meg. Április 15-én Reagan elnök elrendelte Tripoli és Bengázi bombázását, megtorlásul a tíz nappal korábbi berlini merényletért.
    
Az 1990-es évek közepétől Kadhafi közel-keleti kapcsolatépítésbe kezdett, a palesztin-izraeli konfliktussal kapcsolatban egy kétnemzetiségű állam mellett állt ki. Két évvel a 2001. szeptember 11-i terrortámadás előtt Líbia biztosította a Nyugatot az al-Kaida elleni harcban való partnerségéről. Később, első muszlim vezetőként ítélte el a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat, sőt, véradásra szólította fel a líbiaiakat az amerikai áldozatok javára. Felhagyott a terroristák támogatásával, önként bevallotta, hogy Líbia tömegpusztító fegyvereket állít elő, majd fel is számolta azokat, és 2,7 milliárd dollár kártérítést fizetett a Lockerbie-merénylet áldozatai hozzátartozóinak. Cserébe Líbia lassan visszakapcsolódhatott a nemzetközi vérkeringésbe, és újra külföldi befektetések célpontjává vált. 2006. május 15-én az Egyesült Államok bejelentette a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét és Líbia eltávolítását a terrorizmust támogató államok listájáról.
   
2011. február közepén Líbiát is elérte az arab világban felerősödött tiltakozási hullám, a Kadhafi távozását követelő ellenzékiek néhány napon belül több várost elfoglaltak. Kadhafi azonban közölte, hogy helyén marad, s kész a mártírhalálra, ugyanakkor bevetette a hadsereget az ellenzéki előretörés feltartóztatására. Kadhafi ellen - aki korábban "az arab uralkodók doyenjének, az afrikai királyok királyának és minden muszlim imámjának" nevezte magát - 2011. június 27-én a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) emberiesség elleni bűntettek miatt elfogatóparancsot adott ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!