Külföld

2009.04.03. 13:34

Megváltoztatnák a hatalmat a Kijev utcáin özönlő tüntetők

Kijev - Megbénult Kijev, mert mintegy tízezren tüntettek a kormány politikája ellen a miniszterelnöki hivatalnál. A résztvevők "Megváltoztatjuk a hatalmat - megállítjuk a válságot" feliratú táblákkal vonultak az épülethez.

nincs nev

Mások kormányellenes jelszavakat skandáltak. A városban szinte lehetetlen közlekedni a megmozdulás miatt. 

A törvényhozáshoz közeli helyszínen a szervezők egy színpadot építettek, és kéttucatnyi sátrat állítottak fel. Itt parlamenti, önkormányzati képviselők szóltak az egybegyűltekhez. A tervek szerint felszólal majd az ellenzék vezére, Viktor Janukovics is. 

A parlament előtt pénteken mintegy ötezer ellenzéki tüntető a kormány távozását követelte. A parlamenti incidens tovább mélyítette az elnökválasztás kiírását követő belpolitikai zűrzavart, meghiúsította a mély gazdasági válság rövid távú enyhítéséhez fűzött reményeket. 

A Viktor Janukovics volt kormányfő vezette ellenzéki Régiók Pártja azért akadályozta meg a parlament ülését, mert szerinte a kormánynak nincs átfogó válságrendezési programja. Timosenko viszont azt állítja, hogy van ilyen program, s az ellenzéket vádolja, hogy "a szomáliai kalózokhoz hasonlóan" szabotálja a munkáját.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!