Külföld

2009.08.12. 13:47

Merkel dekoltázsával kampányoló politikus - Szexizmussal vádolják

Berlin - Szexizmussal vádolják Vera Lengsfeld konzervatív német politikust választási plakátja miatt, amely kebelcsodaként mutatja be Angela Merkelt, a képviselőjelöltet pedig a kancellár legjobb tanítványaként ábrázolja.

MTI

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti képviselőjelöltjének plakátján a pártelnök-kancellár Angela Merkel látható mélyen kivágott estélyi ruhában, és mellette Lengsfeld, hasonló öltözékben és beállításban. A felirat szerint a CDU "többet kínál", mint a vetélytársak. 
    
A szexuális utalások miatt a CDU női tagozata elhatárolódott Lengsfeld plakátjától, hatásvadász kampányfogásnak minősítve azt, Lengsfeld választási blogján (waehltvera.wordpress.com) pedig heves bírálatok érik az 57 éves politikust.
    
"Nagyon csalódott vagyok, hiszen éppen Angela Merkelnek sikerült az áttörés: nőként nem dekoltázzsal és csókos szájjal jutott a csúcsra a politikában. Nem a keblek vagy a frizura az érdekes, hanem ami mögötte van, Langsfeld asszony esetében viszont úgy tűnik, nincs mögöttes tartalom, legalább is ez az üzenet jut el a plakátról a választónak" - jegyezte meg egy látogató.
   
"Kínos és szégyenteljes ez a plakát, a legbeszédesebb jele annak, hogy milyen mélyre süllyedt a politikai kultúra ebben az országban " - szól egy másik megjegyzés. "Szomorú, hogy egy nő a melleivel igyekszik a figyelmet magára irányítani, mert nincsenek okos gondolatai."
    
Mások arról tájékoztatják a berlini jelöltet, éppen a plakátjával győzte meg őket arról, hogy nem szabad a CDU-ra szavazni. A bírálók többnyire ugyanazt kifogásolják: a plakát a férfiakhoz viszonyítva jeleníti meg a női értékeket, tagadva ezzel a női egyenjogúság eszméjét. 
    
A hozzászólók másik fő csoportjának ugyanakkor kedvére van a plakát, bátor, humoros és ügyes megoldásnak tartják, amely némi színt visz a lassan unalomba fúló kampányba. Lengsfeld szerint a plakát "teljes siker", ami a blog látogatottságán is mérhető. 

"A váltig ismételgetett gyűlölködő kommentek is azt mutatják, milyen pontosan célba találtunk az ötlettel" - írta blogján a politikus, aki szerint két dekoltázs révén sokkal több emberhez eljutott a párt üzenete, mint vaskos választási programokkal. 
    
Németországban szeptember végén tartanak parlamenti választásokat. A CDU-nak a messze földön elhíresült plakáttal sincs túl sok esélye a győzelemre Lengsfeld választókerületében, a berlini Friedrichshain-Kreuzbergben. 

A német főváros egyik legdivatosabb, kozmopolita negyedében rendszerint a Zöldek jelöltje, Hans-Christian Ströbele a befutó, és a CDU jelöltje a "futottak még" kategóriába fér csak bele. 

A legutóbbi választásokon, 2002-ben és 2005-ben is a környezetvédő párt veterán politikusa kapta a legtöbb szavazatot, a konzervatív párt pedig lemaradt a dobogóról, és mindkét voksoláson Friedrichshain-Kreuzberg volt az egyetlen választókerület a 82 milliós Németországban, amelyben egyéniben nyerni tudtak a Zöldek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!