Külföld

2010.09.08. 19:14

Merkel kitüntette a Mohamed-karikatúra alkotóját

Berlin - A német kancellár kezéből vette át Potsdam város médiadíját szerdán este Kurt Westergaard, aki öt évvel ezelőtt Mohamed prófétát gyújtózsinóros turbánnal a fején ábrázoló karikatúrájával széles körű felháborodást keltett az iszlám országokban.

MTI

Kurt Westergaard a média szabadságát védő rendíthetetlen magatartásáért részesült az M100 díjban.

A potsdami Sanssouci kastélyban rendezett ünnepségen Angela Merkel köszöntőjében kiemelte a sajtószabadság jelentőségét. Mint fogalmazott, a média szabadsága az egyik leglényegesebb jellemzője a szabadságon alapuló demokráciának. Európa olyan hely, ahol karikaturisták ilyen rajzot is készíthetnek - szögezte le. A rendezvény fő szónokaként egyúttal síkraszállt a toleranciáért, az emberi méltóság és a vallásszabadság tiszteletéért.

Kitért egy amerikai vallási csoport által tervezett akcióra is, amelynek keretében szeptember 11-én - az Egyesült Államok két nagyvárosa elleni terrortámadások 9. évfordulóján - nyilvánosan el akarják égetni a muzulmánok szent könyvének, a Koránnak egy példányát. A kancellár tiszteletlennek, visszataszítónak és helytelennek minősítette az elképzelést.

A 75 éves dán karikaturista, aki öt éve muzulmán szélsőségesek állandó fenyegetése alatt él, szigorú biztonsági intézkedések közepette vett részt a díjátadáson. Mint a ceremónia előtt nyilatkozva kifejtette: nincsenek problémái más vallásokkal, hanem csak iszlamistákkal.  Mindig azért fog harcolni, hogy az emberek békésen élhessenek a maguk vallásának.

Csalódásának adott hangot a muzulmán világ értelmiségének magatartása kapcsán. Mint mondta, éppen ebből a körből részesült csekély mértékű szolidaritásban, holott az értelmiséget is a véleménynyilvánítás szabadsága élteti.

Bírálta a kancellár részvételét a potsdami díjátadáson a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD). Aiman Mazyek főtitkár szerint Merkel olyan embert tisztelt meg, aki "a muzulmánok szemében a mi prófétánkat, s ezzel tulajdonképpen minden muzulmánt lábbal tiport meg". A jelenlegi túlfűtött légkörben Westergaard kitüntetése "roppant problematikus" - vélte a ZMD főtitkára.

A potsdami M100 Médiadíjat száztagú kuratórium ítéli oda 2005 óta olyan személyeknek, akik munkásságukkal "nyomot hagytak maguk után" Európában és a világban. Az eddigi kitüntetettek között van az Orvosok határok nélkül szervezet alapítója, Bernard Kouchner, az afrikai éhezőket segítő Bob Geldof rockzenész és Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter. A szerda esti díjátadáson mintegy 80 európai médium főszerkesztői voltak jelen, a méltató beszédet (laudációt) Joachim Gauck egykori keletnémet polgárjogi aktivista mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!