Külföld

2012.03.12. 15:36

Merkel nem kampányol Sarkozy-nek

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem vesz részt Angela Merkel német kancellár Nicolas Sarkozy francia elnök választási kampányában - írta hétfőn a Handelsblatt.

MTI

A német üzleti lapot Sarkozy pártja, a konzervatív UMP arról tájékoztatta, hogy egyetlen kampányeseményt sem terveznek Merkel részvételével. A német kancellár pártjánál, a CDU-nál azt közölték, hogy "a labda a francia térfélen van", Sarkozy stábjából azonban mostanáig nem érkezett jelzés arról, hogy támogatásra lenne szükség Merkeltől.

A Handelsblatt szerint hivatalosan egyik fél sem jelenti majd be, hogy Merkel mégsem vesz részt a Sarkozy-kampányban, és mindkét oldal arra törekszik, hogy csendben feledésbe merüljön az elképzelés a két politikus nevének összevonásával Merkozy néven is emlegetett páros közös fellépéséről. A január végén bejelentett tervből azért nem lesz semmi, mert felmérések szerint a franciák kétharmada nem tartja jó ötletnek, hogy egy német kancellár korteskedjen náluk.

Sarkozy kampánytervezői arra építettek, hogy Merkel kiugróan népszerű Franciaországban, részvétele azonban azt a benyomást keltené a mérések szerint, mintha Sarkozy a jóval erősebb német partnerre támaszkodva próbálná magyarázni rossz bizonyítványát - írta a Handelsblatt.

A Merkozy-féle kampánykettős terve után a politikai térfél másik oldalán is formálódni kezdtek elképzelések. Nemrég elhangzott, hogy Sigmar Gabriel, a német szociáldemokraták elnöke besegít Francois Hollande francia szocialista elnökjelölt kampányába. Arról nem érkeztek jelentések, hogy a baloldal elállt volna a német-francia együttműködés tervétől.

A francia elnökválasztás első fordulóját április 22-én tartják. A közvélemény-kutatási adatok szerint Hollande a legesélyesebb jelölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!