Külföld

2011.07.04. 13:11

Mesés kincset találtak egy indiai templomban

Több ezer milliárd forint értékű arany- és ezüstékszert, valamint drágakövet találtak egy dél-indiai hindu templom titkos kamráiban. A kincs becsült értéke több mint egész India oktatási költségvetése.

MTI

Az előzetes becslések szerint a kincsek értéke piaci áron számítva elérheti a 900 milliárd rúpiát (közel 4 ezer milliárd forintot) is, és ezzel a Kerala állambeli Srí Padmanabhaszvámi szentély egy csapásra a leggazdagabb indiai templom lett - mondta el K. Dzsajakumár, az állam főminisztere.

A kincs becsült értéke több mint egész India oktatási költségvetése. A pontos értéket régészeti vizsgálatok után állapítják majd meg. Történészek életszerűnek minősítették az eddigi becsléseket, mert évszázadokon át sok haszot hajtó kereskedemi útvonaladtak haladtak át a térségben.

A múlt hét folyamán héttagú kutatócsoport tárta fel a templom évszázadok óta háborítatlanul pihenő kincseit, hogy leltárba vegye azokat, arról azonban nem is álmodtak, hogy milyen hatalmas értékre bukkannak.

A sokezernyi nyaklánc, érme, rubin és smaragd a Hindustan Times napilap szerint a XVIII. századból származik. A kincsek a templom eddig felnyitott öt tikos kamrájából kerültek elő, a hatodik megnyitását hétfőn kezdték meg.

A Visnu istennek szentelt templomot több száz évvel ezelőtt építtette Travánkor király - a templom kamráiba a hívek adományai kerültek. A többi között egy hat méter hosszú nyakláncot, valamint több ezernyi aranyérmét találtak. De előkerültek istenségek és istennők drágakövekkel kirakott aranyszobrai és koronák is.

India távoli részeiről és más országokból érkezett kereskedők is vittek adományokat a templomba. Nemcsak az istenség, hanem a korabeli uralkodó előtt is így akarták leróni tiszteletüket - mondta el a keralai Történelmi Kutatások Tanácsának igazgatója.

A templom felügyeletét 1949, India függetlenségének kikiáltása óta a királyi család leszármazottai gyakorolták, ám a napokban az Indiai Legfelsőbb Bíróság állami hatáskörbe vonta a felügyeletet, hogy biztosítani tudják a kincsek védelmét.

A hatóságok megerősítették a keralai templom védelmét: biztonsági kamerákat és riasztókat szereltek fel, és egy különleges kommandó felállítását is tervezik, amely a hely őrzéséről gondoskodik.

A rendőrség a templom közelében rendezte be főhadiszállását, ahonnan a templom biztosítását irányítják. A keralai kormány hangsúlyozta: csupán az adományok számbavétele zajlik, a feltárás után a kincsek továbbra is a templom tulajdonában maradnak.

Az indiai társadalomban - amelyben 450 millióra teszik a szegénységben élők számát - közben éles vita bontakozott ki arról, hogy mi legyen ezzel az óriási értékkel. A hindu közösség vezetői szerint a templomra kellene fordítani, ám sok értelmiségi inkább a szegénységet enyhítené abból.

Indiában számos templom rendelkezik óriási vagyonnal a hívek adományai révén. Mindeddig a déli Andhra Pradesh állam Thirupáthi templomát tartották India leggazdagabb szentélyének, amelyben 320 milliárd rúpia értékű adományt halmoztak fel a hívők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!