Külföld

2009.09.28. 18:24

Mészárlás Guineában - A tüntető tömegbe lőtt a katonaság

Conakry - Ötvennyolc holttestet szállítottak be a guineai főváros, Conakry kórházának halottasházába az ellenzék hétfői tüntetése után, amelyen a katonaság a tiltakozó tömeg közé lőtt.

MTI

Kilenc hónappal a hatalomra kerülése után ez volt az első alkalom, hogy a guineai junta vérbe fojtott egy tüntetést, amelyen az ellen tiltakoztak, hogy Moussa Dadis Camara százados, a katonai kormányzat feje jelöltként induljon a januári elnökválasztáson.

Conakry legnagyobb futballstadionjában tartott tiltakozó megmozduláson 50 ezren vettek részt. "Igazi demokráciát akarunk" - skandálta a tömeg.

A katonák először gumibotokkal és könnygázzal léptek fel a tüntetők ellen,  később a köztársasági őrezred vörössapkásai a tömegbe lőttek.

A nyugat-afrikai országban azután tört ki a nyugtalanság, hogy elterjedt a hír: a junta feje indulni akar a januári elnökválasztáson.

Camara decemberben került államcsínnyel hatalomra, órákkal azután, hogy meghalt az országot hosszú ideig irányító Lansana Conte diktátor. Akkor azt ígérte, hogy nem fog indulni az elnökválasztáson, de nemrégiben kijelentette, hogy neki is joga van jelöltetni magát.

Elemzők szerint Camara jelölése a katonaság és a polgári erők közötti hallgatólagos megállapodás megszegése lenne.

A nemzetközi közösség az államcsíny után beszüntette az ország segélyezését és felfüggesztették tagságát az Afrikai Unióban.

A 10 millió lakosú Guinea a világ legnagyobb bauxitkitermelője, a korrupció, az infláció és a magas munkanélküliség miatt azonban súlyos gondokkal küzd és a világ legszegényebb országai közé számít.

Az egykori gyarmattartó Franciaország hétfő este  "a lehető leghatározottabban" elítélte a megtorlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!