Külföld

2009.05.05. 12:40

Moszkva provokációnak és sületlenségnek minősíti a grúziai vádakat

Moszkva - Moszkvában egy külügyi forrás provokációnak, az állami duma sületlenségnek minősítette azt a Tbilisziben kedden elhangzott vádat, hogy az ott kitört katonai zendülés mögött Oroszország állna.

Szausev Xénia

Egy külügyminisztériumi forrás az Interfax hírügynökség kérdésre kijelentette: "Ez provokáció. Oroszországnak semmi része nincs abban, ami abban az országban zajlik. Éppen az történt, amitől tartottunk, hogy ugyanis az irányíthatatlanná vált grúziai belső folyamatokat 'külső erőknek', nevezetesen Oroszországnak igyekeznek tulajdonítani" - mondta az illető.

Igor Barinov nyugalmazott ezredes, a duma védelmi bizottságának első elnök-helyettese merő kitalálásnak nevezte a hivatalos Tbiliszi állítását arról, hogy a lázadó katonák szoros kapcsolatban állnának az orosz titkosszolgálatokkal.

"Teljes sületlenség, hogy a grúz védelmi minisztérium magas rangú katonái hatalomátvételre törekedve szoros kapcsolatban állnának az orosz titkosszolgálatokkal. Ha egyáltalán vannak ilyen jellegű kapcsolataik, akkor azok az óceánon túli szolgálatokhoz fűzik őket. Köztudott ugyanis, hogy az utóbbi idők grúziai eseményeinek számos forgatókönyvét az amerikai külügyminisztériumban írták" - mondta az Egységes Oroszország Párt képviselője.

Ugyanakkor törvényszerűnek nevezte, hogy a főtiszti kar egy része és több egység kicsúszott az ellenőrzés alól. "A grúz társadalom fokozódó megosztottsága, a Miheil Szaakasvili elnök politikája ellen fellépők számának növekedése elkerülhetetlenül érinti a hadsereget is" - vélekedett.

Hozzátette: a szerdán kezdődő NATO-hadgyakorlatot már nem akadályozzák meg a történések, de a NATO kétértelmű és meglehetősen kényelmetlen helyzetbe hozta magát azzal, hogy a tervezéskor nem vette figyelembe a hadgyakorlat helyszínéül kijelölt államban uralkodó instabilitást.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!