Külföld

2009.07.15. 13:47

Nagy erejű földrengés Új-Zélandon, szökőár-riadó

Sydney/Wellington - Lefújták a szökőárriadót szerdán Új-Zélandon, amelyet azt követően rendeltek el, hogy a szigetország nyugati partvidékén a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés volt.

MTI

Később Ausztráliában is cunamiriadót léptettek életbe, miután a Tasman-tengeren az országot fenyegető hullámzást észleltek, és a délkeleti tengerparton lévő embereket is éberségre intették. 

Egy óra elteltével azonban az ausztrál hatóságok úgy vélték: a csekély méretű cunami a partvidéket nem veszélyezteti, legfeljebb a tengeren közlekedő kisebb hajókra jelenthet némi veszélyt.       
    
A cunamit okozó földmozgás epicentruma Invrecargill várostól 161 kilométerre, a Déli-sziget nyugati részén, fészke pedig húsz és fél kilométeres mélységben volt.
    
A Déli-szigeten fekvő Tuatapere településen a rendőrség azt közölte, hogy csak kisebb károk keletkeztek, épületek falai repedtek meg, egy bevásárlóközpontban leestek a termékek a polcokról. A természeti csapásban senki sem sérült meg. 
    
Az Egyesült Államokbeli Hawaii-ban lévő csendes-óceáni szökőár-jelző központ ugyanakkor elektronikus levélben küldött figyelmeztetést, hogy a földrengést cunami kísérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!